NSA bouwt eigen Google om gegevens te doorzoeken

Het datacentrum van de NSA in Utah. Beeld ap
Het datacentrum van de NSA in Utah.Beeld ap

De National Security Agency (NSA) heeft een Google-achtige zoekmachine ontwikkeld om gegevens mee te doorzoeken. Ook de andere overheidsdiensten van de VS kunnen het programma gebruiken onder het mom van 'foreign intelligence'. Maar niemand weet wat dat precies betekent.

Redactie internet

Het bestaan van ICReach, zoals het programma heet, kwam aan het licht na de publicatie van documenten van Edward Snowden door The Intercept. Het wonderlijke aan het programma: niet alleen de NSA gebruikt het, de federale diensten van de Verenigde Staten die vallen onder de Intelligence Community kunnen ook gebruik maken van ICReach. Volgens de gepubliceerde documenten gebruiken de FBI, de CIA en de Drug Enforcement Administration (DEA) het programma ook.

Sterker nog, ICReach is toegankelijk voor 23 Amerikaanse overheidsdiensten. Een pilotversie van het programma is als sinds mei 2007 operationeel. Met de nieuwe zoekmachine kunnen meer gegevens (850 miljard, om precies te zijn) doorzocht worden dan eerst. Het gaat om metadata van e-mails, telefoongesprekken, faxen, chat- en sms-berichten en GPS-informatie. Die metadata geeft alleen informatie over de communicatie, niet over de inhoud ervan. Het toont dus wel wie wanneer een e-mail heeft gestuurd, maar niet wát er gestuurd werd.

Foreign intelligence
Het is voor het eerst dat er bewijs op tafel ligt dat de NSA hun data deelt met andere diensten. De NSA beroept zich bij het doorzoeken van gegevens op 'Section 215' van de Patriot Act, de wetgeving die in de nasleep van 9/11 werd ingevoerd. Medewerkers van de veiligheidsdienst kunnen de database raadplegen voor terrorisme-gerelateerd onderzoek. ICReach kan echter door alle medewerkers (meer dan 1000) van de Intelligence Community worden gebruikt en ook nog onder het mom van 'foreign intelligence' - een ongedefinieerde term.

De man achter ICReach is het onlangs opgestapte hoofd van de NSA, legergeneraal Keith Alexander. In een brief uit 2006 noemt hij de zoekmachine een 'uitgebreide, rijke bron van informatie' waarmee 'ongekende aantallen metadata kunnen worden gedeeld en geanalyseerd'. De vergelijking met Google wordt niet voor niets gemaakt. ICReach heeft eenzelfde interface en is makkelijk te gebruiken. Wie zoekt op een telefoonnummer of e-mailadres krijgt direct een overzicht van, bijvoorbeeld, gemaakte en ontvangen telefoontjes van de afgelopen maand. Zo kan het netwerk van een persoon makkelijk in kaart worden gebracht.

Kijk voor meer informatie en voor de gepubliceerde documenten op The Intercept, de website van onder andere journalist Glenn Greenwald.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden