NS wordt afgerekend op prestaties

(Novum) - De Nederlandse Spoorwegen en ProRail worden vanaf 1 januari afgerekend op prestaties. Dat bleek donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer met minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA).

Tot nu toe gold voor de NS en spoorbeheerder ProRail alleen een inspanningsverplichting, een contractuele verplichting om je ergens voor in te spannen. De afgelopen jaren was het volgens de bewindsman nog te vroeg om de spoorwegen af te rekenen op resultaten. In de jaren negentig werd de NS geprivatiseerd en gesplitst. Het beheer van het spoor kwam toen in handen van ProRail.

Onduidelijk is nog aan welke eisen de NS allemaal moet voldoen. Een adviesbureau gaat die de komende tijd in kaart brengen. Daarnaast wordt het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) gehoord. Het eindoordeel is vervolgens aan de Tweede Kamer.

VVD'er Paul de Krom waarschuwde ervoor om geen 'kerstboom' aan voorwaarden op te tuigen. Het gevaar bestaat dat hele afdelingen zich gaan bezighouden met 'cijferfalsificaties' om maar te voldoen aan het vereiste resultaat, stelde hij.

De nieuwe afspraken leiden ertoe dat ook het directies van de NS en ProRail kunnen worden aangesproken op de prestaties van hun bedrijven. Diederik Samsom (PvdA) eiste dan ook dat de top wordt weggestuurd bij aanhoudende slechte prestaties.

Afgelopen maandag nog werd een groot deel van het treinverkeer rond Utrecht lamgelegd na een computerstoring bij ProRail.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden