Privacy

NS willen met wifi-tracking zitplaats beter vindbaar maken

Drukte op een perron van station Rotterdam Centraal.Beeld ANP

De NS gaan waarschijnlijk wifi-­tracking gebruiken om de zitplaatszoeker van het spoorbedrijf te verbeteren en uit te breiden. Zo kunnen reizigers makkelijk een zitplaats vinden via de app.

Dat zegt Udo Oelen, directeur privacy van de NS. “Het besluit moet nog vallen. We moeten het eerst nog toetsen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.  De vraag is vervolgens hoe snel het geïmplementeerd kan worden.” De NS hebben er al met reizigersorganisaties over gesproken. Oelen: “Wij realiseren ons dat het een beladen ­onderwerp is als het gaat om privacy.”

De huidige zitplaatszoeker van de NS werkt in veel gevallen nog niet. Oelen: “In de meest moderne trein zou er in elke stoel een sensor zitten, waardoor je per stoel kunt zien waar er plek is. Maar de huidige treinen van de NS hebben die sensoren niet.”

Zitplaatskans

De NS gebruikt nu het gewicht van wagons om helder te krijgen waar er nog plek is in de trein. “Daarvoor gebruiken we gewichtsensoren in de sporen – oorspronkelijk bedoeld voor goederentreinen. Die hebben we echter niet op alle trajecten.”

De zitplaatszoeker is daarom lang niet overal beschikbaar. Het kan beter en nauwkeuriger, vindt Oelen. “Voor ons is het van belang deze informatie te ontsluiten zodat mensen zich beter over de trein verdelen en de zitplaatskans hoger wordt. Ook voor de veiligheid is het beter als massa’s mensen zich over de trein verspreiden.”

Dus koersen de NS erop om de zitplaatszoeker te verbeteren door wifi-signalen van mobiele telefoons te tracken. Dat kan via het zogeheten mac-adres, dat elk mobiel toestel heeft. Aangezien een ­telefoon meestal alleen door de eigenaar wordt gebruikt, is er sprake van een persoonsgegeven. Dat betekent dat deze data niet zomaar verzameld mogen worden volgens de privacywet.

Niemand volgen

Het is dus nog afwachten wat de Autoriteit Persoonsgegevens vindt van het plan van de NS. Oelen: “We willen waarborgen dat het mac-adres van de telefoon wel geteld wordt door de sensor, maar dat dit mac-adres niet echt wordt geregistreerd. De NS willen niemand volgen, maar alleen weten hoe druk het uiteindelijk wordt in zo’n trein.”

Als directeur privacy moest Oelen bepalen of er bij de wifi-tracking sprake is van rechtmatige gegevensverwerking. “En dat is zo. Tenminste als de maatregelen die ik heb bedacht ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden.”

Lees ook: 

NS: Wij willen niet alles van de reizigers weten
Een berg data, maar toch doen de NS niets met individuele gegevens, zegt Udo Oelen, directeur privacy bij de NS.

Gemeenten stoppen met het wifi-tracken van hun winkelpubliek

Tilburg beëindigde onlangs definitief afspraken met ondernemers om data te delen van bezoekers van de binnenstad. Ook veel andere gemeenten durven ‘wifi-tracking’ niet meer aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden