NS wil treinkaartje 3,4 procent duurder maken

OV Chipkaart-scanners van de Nederlandse Spoorwegen op het Station Utrecht Centraal. Beeld anp
OV Chipkaart-scanners van de Nederlandse Spoorwegen op het Station Utrecht Centraal.Beeld anp

De NS wil de prijzen van treinkaartjes volgend jaar met 3,4 procent verhogen. Voor een deel zouden de reizigers daarmee ook vast meebetalen aan de hogere kosten voor het gebruik van het spoor, die pas in 2015 ingaan.

Redactie

Dat blijkt uit een brief aan het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov). Bij de verhoging gaat het om 2 procent inflatiecorrectie. Verder is 1 procent prijsstijging nodig voor de hogere gebruiksvergoeding voor het spoor van 50 miljoen euro per 2015, waartoe de overheid heeft besloten.

Bovendien zit er een tijdelijke verhoging van 0,38 procent bij voor het oplossen van het zogeheten dubbelopstaptarief wanneer met verschillende vervoerders wordt gereisd. De opbrengsten hiervan gaan naar de regionale vervoerders zodat ze gecompenseerd worden voor prijsschokken die ontstaan door het oplossen van het probleem.

'NS loopt voor de muziek uit'
Reizigersorganisatie Beter OV vindt dat NS met de tariefstijging wegens toegenomen infraheffing 'voor de muziek uit loopt' en dat deze ook te hoog is. Ook vindt de organisatie dat de reiziger er niet (tijdelijk) voor mag opdraaien dat spoorvervoerders zich 'rijk hebben gerekend' met het dubbele opstaptarief.

De studentenvakbond LSVb is bezorgd over de prijsstijging. Als de ov-studentenkaart wordt afgeschaft, waarover gesproken wordt, zouden de NS-kaartjes nog duurder kunnen worden, vreest de LSVb. 'De NS krijgt geld voor de studentenkaart en als die wordt afgeschaft, moet de NS het geld elders vandaan halen', zei een woordvoerster. Veel studenten zijn volgens de vakbond afhankelijk van het openbaar vervoer. 'Wel of niet naar college gaan, mag geen financiële afweging worden.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden