NS verslikken zich: kerk mag toch adverteren op station

'Mijn God laat me zelf denken.' Fragment van een van de posters. Beeld Remonstranten
'Mijn God laat me zelf denken.' Fragment van een van de posters.Beeld Remonstranten

Zijn stationshallen en perrons nog wel neutraal als er posters hangen met teksten als 'mijn God trouwt ook homo's' en 'mijn God laat me zelf denken'? De NS wisten het even niet meer.

Aan de remonstranten, een vrijzinnig genootschap met enkele duizenden leden, meldde het spoorbedrijf onlangs dat posters met die slogans niet op stations welkom waren. Opmerkelijk, want op NS-stations hangen al jaren posters van de Bond tegen Vloeken. Die orthodoxe protestantse organisatie stond bovendien op het punt om een nieuwe stationscampagne te beginnen. Enkele jaren geleden mochten ook de Amerikaanse eindtijdvoorspeller Harold Camping en de christelijke anti-abortus-organisatie VBOK op stations hun boodschap verkondigen.

Gesprekken met de NS haalden niets uit, meldde secretaris Tom Mikkers van remonstranten vanochtend uit op de website van zijn kerkgenootschap. De spoorwegen hadden onlangs hun reclamebeleid aangescherpt. Mede vanwege de 'religieuze spanningen wereldwijd' zou het beter zijn als de posters niet in NS-abri's en stationshallen kwamen te hangen.

Mikkers: "We kwamen met hele sterke argumenten, maar ze waren er totaal ongevoelig voor." Onwettig was die weigering niet, want bedrijven hebben het recht om bepaalde advertenties te accepteren en anderen te af te wijzen.

Heroverwogen met 'liberale blik'
Maar wat aan de onderhandelingstafel niet lukte, was met hulp van media-aandacht zo geregeld. Een kleine twee uur nadat Mikkers het nieuws begon rond te bazuinen op Twitter, hadden de NS al een nieuw standpunt. De kwestie is 'met een liberale blik heroverwogen', vertelt een woordvoerder aan Trouw. Kerkposters blijven gewoon welkom. Niet de NS, maar de adverteerder is uiteindelijk verantwoordelijk voor de inhoud.

Heel verstandig, vindt Mikkers. "Neutraliteit betekent in Nederland niet dat alle geloof verbannen moet worden. Het betekent alleen dat je niet één geloof voortrekt of benadeelt." Ook de Bond tegen Vloeken is blij met de snelle draai. "De remonstranten verwijzen heel expliciet naar God", vindt directeur Wilfried Verboom. "Ik kan me voorstellen dat de NS daar terughoudend mee zijn. Maar dan hoef je het nog niet te verbieden. Waar leg je dan de grens?"

null Beeld Remonstranten
Beeld Remonstranten
null Beeld Remonstranten
Beeld Remonstranten
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden