NS-topman Huges direct weg

Onjuiste verklaringen over ov-concessie Limburg. Dijsselbloem kritisch over cultuur bij NS.

Door hun rol als monopolist zaten de Nederlandse Spoorwegen (NS) in een lastig, zo niet onmogelijk parket. Kunnen de NS door hun macht op het spoor wel meedingen met een regionale ov-concessie? De NS vonden van wel en wilden koste wat kost de aanbesteding voor het Limburgse regiovervoer binnenhalen, waardoor die wedstrijd nooit een eerlijke is geweest. Nadat gisteren de raad van commissarissen het vertrouwen in topman Timo Huges opzegde, bood hij zijn ontslag aan. Ook Jeff Hooge-steger, topman van NS-dochter Abellio, is uit zijn functie gezet.

Opvallend genoeg deed niet het vals spel van de NS, waarover de feiten zich deze week opstapelden, Huges de das om, maar een eerdere verklaring óver het vals spel. Eind april brachten de NS zelf naar buiten dat NS-dochter Qbuzz via een schijnconstructie een ex-werknemer in dienst nam van concurrent Veolia. Zo hoopte dat busbedrijf toegang te krijgen tot geheime informatie en de Limburgse ov-concessie te verkrijgen.

Twee op non-actief gestelde bestuurders van Qbuzz beweerden dat Huges wist van die onregelmatigheden. Volgens de twee kregen zij instructies om niet volledig mee te werken met het onderzoek waarmee advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek is belast. Huges verklaarde tegen de advocaten niets af te weten van die bedrijfsspionage.

De NS begonnen te twijfelen aan die verklaring, nadat volgens het spoorbedrijf nieuwe feiten opdoken. Gisteren schreef de Telegraaf dat Huges een aan hem geadresseerde mail met gevoelige informatie van concurrent Veolia doorstuurde naar Qbuzz. Daarmee kon Abellio in de kaarten kijken van die vervoerder.

Mogelijk doet minister Dijsselbloem (financien) namens de staat enig aandeelhouder van de NS, aangifte tegen de opgestapte topman.

De cultuur binnen de NS is ernstig verziekt, blijkt uit een gisteren naar de Kamer verstuurde brief. Niet alleen directeur Huges maakte zich schuldig aan fout gedrag. Misstanden zijn breed door de organisatie verspreid. Dijsselbloem spreekt van "zwak ontwikkeld beoordelingsvermogen en normbesef".

Naast Huges zou ook de commercieel directeur van de NS, Hans Peters, een vertrouwelijke e-mail intern hebben doorgespeeld, in zijn geval van concurrent Arriva. Die dochter van Deutsche Bahn benaderde de NS Financial Services Company met de vraag om treinstellen te leasen voor de Limburgse aanbesteding.

Eerder deze week maakte toezichthouder ACM gehakt van de wijze waarop de NS de strijd in Limburg aangingen. Volgens ACM hebben de NS het aanbestedingsproces zwaar gefrustreerd door concurrent Veolia in aanloop naar de aanbesteding bewust de wedstrijd uit te spelen. Daarop sleepte NS-dochter Abellio op 10 februari de aanbesteding binnen. De provincie besloot dinsdag het regiovervoer te gunnen aan rivaal Arriva, dat als nummer twee eindigde.

ECONOMIE 20 Profiel van Huges

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden