NS stopt met voordeelurenkaart

Beeld anp

NS stopt per 1 augustus met het Voordeelurenabonnement en voert een avondspits in waarin het gewone tarief geldt. De vervoerder liet dat vrijdag weten.

NS wil het voor klanten aantrekkelijker maken om vaker met de trein te reizen en komt daarom met nieuwe vormen van abonnementen. Het voordeel ligt daarbij vooral in de daluren buiten de spitstijden en in het weekeinde.

Tot nu toe kent NS alleen een ochtendspits, waarin het Voordeelurenabonnement niet mag worden gebruikt. De avondspits gaat gelden tussen vier en half zeven, de ochtendspits van half zeven tot 9 uur. De overige uren zijn daluren.

Mensen die nu al een Voordeelurenabonnement hebben of er voor 1 augustus een kopen, kunnen met 40 procent korting tussen vier en half zeven blijven reizen. Voor hen verandert er niets, ook niet na verlenging van het abonnement, zei een woordvoerder van NS.
Met het Altijd Voordeel abonnement speelt NS in op de flexibele werkers die niet vijf dagen per week de trein nemen. Het geeft 20 procent korting in de spits en 40 procent in de daluren.

NS vond het tijd voor nieuwe abonnementen, omdat de (werk)omstandigheden van mensen en de techniek veranderen. De nieuwe abonnementen zijn geënt op de ov-chipkaart. Het moment van inchecken bepaalt de korting. NS is nog bezig met het zoeken van een oplossing voor de mensen die met een trajectkaart reizen.

Rover vindt vervallen dalurenkaart NS slecht

Reizigersvereniging Rover vindt het slecht dat NS per 1 augustus stopt met het Voordeelurenabonnement en een avondspits invoert waarin het gewone tarief geldt. Een woordvoerder zei vrijdag bang te zijn dat daardoor reizigers wegvallen en de auto in gaan. ,,En het kan niet de bedoeling zijn dat de wegen drukker worden.''

Rover gaat mensen aanraden voor 1 augustus een Voordeelurenabonnement te nemen. Dat deze regeling tot stand is gekomen, is te danken aan druk overleg tussen de consumentenorganisaties zoals Rover en NS. ,,We hebben op behoud moeten aandringen'', aldus de Rover-zegsman.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil nu nog geen oordeel vellen. De plannen moeten eerst met de consumentenorganisaties worden besproken, vindt zij. De minister hecht groot belang aan dat overleg.

Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) wil het populaire abonnement houden. Ze wil Schultz van Haegen aan de tand voelen over de kwestie. ,,NS is een bedrijf met een maatschappelijke verantwoordelijkheid'', aldus Van Gent. ,,Ze moeten verder kijken dan hun eigen portemonnee.''

NS vond het tijd voor nieuwe abonnementen, omdat de (werk)omstandigheden van mensen en de techniek veranderen. De vervoerder wil het aantrekkelijker maken om vaker met de trein te reizen. Het voordeel ligt daarbij vooral in de daluren buiten de spitstijden en in het weekeinde. De nieuwe abonnementen zijn geënt op de ov-chipkaart. Het moment van inchecken bepaalt de korting.
Tot nu toe kent NS alleen een ochtendspits, waarin het Voordeelurenabonnement niet mag worden gebruikt. De avondspits gaat gelden tussen vier en half (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden