NS-personeel verwacht signaal politiek na mishandeling

null Beeld anp
Beeld anp

Na de mishandeling van een conductrice op het treinstation van Hoofddorp, zijn veel medewerkers van de NS er klaar mee. Ze verwachten binnen twee weken een duidelijk signaal vanuit de politiek. Om hun woorden kracht bij te zetten, hield een kleine groep NS'ers vanmiddag een protestactie bij Hoofddorp.

De groep bestond uit ongeveer twintig mensen, aldus een woordvoerder van de NS. Het treinverkeer ondervod daar in de spits enige hinder van.

De groep NS'ers wilde een spontane statement maken na de ernstige mishandeling van een 44-jarige Amsterdamse conductrice in de nacht van donderdag op vrijdag in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. Ze liep diverse breuken in haar gezicht op en is vandaag geopereerd.

Volgens de politie kan de vrouw zich niets meer herinneren van het moment van de mishandeling. Alleen dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas een lastige reiziger tegenkwam die de trein niet uit wilde.

Omstanders zagen op het station van Hoofddorp rond dezelfde tijd iemand weglopen. In de buurt hebben agenten een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Of hij iets met de mishandeling te maken heeft, wordt uitgezocht.

'Blijf met je poten van NS-personeel af', zegt staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu en Infrastructuur) in een reactie. 'Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals treinpersoneel, is onacceptabel', aldus Mansveld. Ze wil een afspraak van begin april met de top van de NS, ProRail en vakbonden vervroegen om zo snel mogelijk over de zaak te praten. Daarbij zullen ook de ministers Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken bij zijn.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Beeld ANP
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.Beeld ANP

'Schokkend en onacceptabel'

De NS zijn het geweld tegen het personeel meer dan zat. Dat zei directievoorzitter NS Reizigers Marjan Rintel vandaag tijdens een spoedbijeenkomst met spoorwegpersoneel en vakbonden. De ondernemingsraad en vakbonden riepen de politiek op niet langer weg te kijken, maar nu echt iets te doen tegen de toenemende agressie tegen NS-personeel. Rintel zei dat tegenwoordig gemiddeld twee NS-medewerkers per dag met agressie of geweld worden geconfronteerd.

'Dit is schokkend en onacceptabel', sprak Rintel namens de vervoerder. 'Er moet iets gebeuren. NS, or en vakbonden kunnen dit niet alleen oplossen en lopen tegen de grenzen aan van wat wij redelijkerwijs als spoorsector kunnen doen. We hebben de overheid en heel Nederland hiervoor nodig.'

De NS doet een dringend beroep op de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen om over de brug te komen met onder meer extra politie op stations, meer cameratoezicht en meer maatregelen tegen zwervers op stations.

null Beeld anp
Beeld anp

Andere maatregelen

Ook FNV Bondgenoten, het CNV en de Vakbond voor Rijdend Personeel, VVMC, reageerden geschrokken op de mishandeling in Hoofddorp. 'We zijn al langere tijd met NS over dit onderwerp in gesprek. We zijn geschokt door dit ernstige agressiegeval. Vakbonden zijn van mening dat de mate van agressie vraagt om andere maatregelen dan tot dusver.'

Zo zou de spoorwegpolitie moeten terugkomen en moeten de toegangspoorten op de stations dicht, vindt FNV Bondgenoten.

Het spoorbedrijf, de vakbonden en de ondernemingsraden hopen op korte termijn met de betrokken bewindvoerders om de tafel te kunnen om tot extra maatregelen te komen.

'Ernstige zaak'

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) noemt de mishandeling van de conductrice 'ongehoord'. Dit 'gaat alle perken te buiten!', twitterde ze.

Opstelten vindt het 'vreselijk' wat er is gebeurd. Het is 'een ernstige zaak', zei hij na afloop van de ministerraad. Hij vindt het terecht dat de NS, ProRail en vakbonden hierover op het hoogste politieke niveau willen spreken. Wat Opstelten betreft, moet dat op korte termijn gebeuren.. 'Dit mag niet te lang wachten', zei hij.

Ook de PVV vindt dat er snel extra maatregelen moeten worden genomen om de veiligheid in treinen te verbeteren. PVV-Tweede Kamerlid Barry Madlener: 'De PVV pleit al jarenlang voor extra maatregelen om de sociale veiligheid op de NS-treinen te borgen. Dit incident bewijst eens te meer dat cameratoezicht, meer conducteurs en spoorwegpolitie, en gesloten poortjes beslist geen overbodige luxe zijn. We eisen dat die maatregelen er nu eindelijk komen, en wel zo snel mogelijk.'

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag op het Binnenhof Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag op het BinnenhofBeeld anp

774 keer agressie tegen NS-personeel

774 medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen hadden vorig jaar te maken met fysieke agressie tijdens het werk. Het gaat om agressie inclusief spugen en bedreigen. Dat is 6,6 procent van de NS-medewerkers.

In 2013 ging het ook om 6,6 procent van het NS-personeel; toen ging het om 777 mensen. De NS registreert de cijfers per jaar; over 2015 zijn nog geen getallen bekend.

De NS noemt geweld en intimidatie richting personeel onacceptabel. 'Ieder incident is er één te veel en NS werkt er dan ook samen met politie en justitie hard aan om deze agressie terug te dringen. Zo neemt NS zo snel als mogelijk meer toegangspoortjes in gebruik, aangezien agressie vaak begint met zwartrijden.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden