NS pakt drukke treinen aan

Beeld anp

De Nederlandse Spoorwegen zetten al het beschikbare materieel in om de drukte volgend jaar en begin 2017 aan te pakken. Niet noodzakelijk onderhoud wordt deels uitgesteld, oude dubbeldekkers worden opgeknapt en in sommige Sprinters komen meer plaatsen in de tweede klas.

De NS presenteerde vandaag haar plannen om de overvolle treinen aan de pakken. Afhankelijk van de periode komt het bedrijf volgend jaar 10 tot 45 rijtuigen te kort. Kantoorpersoneel van de NS reist daarom vanaf volgend jaar buiten de spits en op een aantal drukke trajecten gaan in de spits bussen rijden.

Nu de economie aantrekt, neemt de reizigersgroei boven verwachting toe. Meer studenten reizen met de trein en volgend jaar wordt op veel plekken gewerkt aan het spoor en stations. Daardoor kunnen er soms minder treinen rijden.

'We zetten alles op alles'
Samen met de overheid, onderwijsinstellingen en werkgeversorganisaties gaat de NS zich inzetten om de capaciteit op het spoor beter te benutten en de extreme piekbelasting in de spits tegen te gaan.

NS-topman Roger van Boxtel: "We zetten alles op alles om zoveel mogelijk reizigers een zo goed mogelijke reis te bieden. We rijden in 2016 volle bak met al het materieel dat we hebben. Vooruitlopend op de komst van nieuwe treinen willen we met extra maatregelen onze reizigers meer alternatieven bieden om de reis naar hun hand te zetten."

Vertragingen en incidenten
Reizigersorganisatie Rover is tevreden over de maatregelen, maar vreest dat de problemen hiermee nog niet voorbij zijn omdat de overvolle treinen veelal komen door vertragingen en incidenten 'waar er dagelijks te veel van zijn op het spoor'. Rover gaat komend jaar de ontwikkelingen op de voet volgen om te zien of de maatregelen voldoende effect hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden