NS: op alle stations elk half uur een trein

In 2015 wil de NS zorgen voor elk half uur een trein op alle stations. Beeld ANP
In 2015 wil de NS zorgen voor elk half uur een trein op alle stations.Beeld ANP

Vanaf 14 december stopt op elk NS-station minstens een keer per half uur een trein. Op de meeste lijnen was dat al zo, maar in de nieuwe dienstregeling, die op 14 december ingaat, geldt die hogere frequentie voortaan voor alle lijnen van de Nederlandse Spoorwegen. Dit is de minimumstandaard die de NS heeft ingevoerd.

Redactie

De invoering betekent dat ook op de laatste vier trajecten van de NS elk half uur een trein aankomt en vertrekt. Het gaat om Arnhem-Ede/Wageningen, Breda-Dordrecht, Roosendaal-Dordrecht en Heerlen-Sittard.

'Wij vinden dat onze reizigers erop moeten kunnen rekenen dat zij overdag binnen een half uur een trein hebben', zegt Timo Huges, president-directeur van de NS. 'Daarmee weten reizigers beter waar ze aan toe zijn en geef je ze als het ware steeds meer het stuur van hun eigen treinreis in handen. Vandaar deze minimumstandaard, aldus Huges.

Uitgaanspubliek

De spoorwegen gaan ook het uitgaanspubliek beter bedienen. In de nieuwe dienstregeling zullen treinen in het weekeinde (vrijdag en zaterdag) tot 1 uur s' nachts doorrijden. Het gaat om verbindingen tussen drukke knooppunten in de Randstad naar omliggende steden, zoals Zwolle, Deventer en Arnhem. In sommige gevallen kan het publiek 1 tot 2 uur later huiswaarts vertrekken.

Tussen Amersfoort, Apeldoorn en Deventer gaan meer intercity's rijden. De NS verwacht op die trajecten meer reizigers. In plaats van twee intercity's gaan er drie per uur rijden. Dat gebeurt tussen de ochtend- en avondspits. Tijdens de spits blijft de frequentie van vier treinen per uur gelijk.

Brussel

Andere veranderingen in de nieuwe dienstregeling zijn elke nacht treinen van en naar Schiphol en 16 treinen per dag tussen Amsterdam en Brussel. Deze internationale trein stopt tussen beide hoofdsteden op Schiphol, Den Haag HS, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal.

Verder rijden NS en Deutsche Bahn (DB) voortaan een extra vroege intercity vanuit Amsterdam Centraal (vertrek 05.00 uur) naar Berlijn op maandag tot en met zaterdag. 'Deze trein is tot Hengelo een binnenlandse intercity waardoor de reiziger een extra verbinding tussen west en oost krijgt', aldus de NS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden