NS moet betalen voor agressie tegen ex-conducteur

(Novum) - De Nederlandse Spoorwegen moeten een schadevergoeding betalen aan een oud-conducteur die tijdens zijn werk te maken kreeg met agressie. Deskundige Marlies Vegter zegt dat het voor zover zij weet de eerste keer is dat een werknemer in het openbaar vervoer schadeloos wordt gesteld vanwege agressie. Eerdere uitspraken gingen volgens haar alleen over zelfmoorden.

De hoofdconducteur kreeg tijdens zijn werk tien keer te maken met zelfmoorden en dodelijke ongelukken. Ook werd hij regelmatig mondeling bedreigd en geconfronteerd met vandalisme en geweld. Een reiziger probeerde hem in 1993 neer te steken. Zes jaar later werd hij in zijn gezicht gespuugd. De 50-jarige man liep daardoor een posttraumatisch stresssyndroom (ptss) op. De rechtbank in Utrecht oordeelde dat de NS onvoldoende heeft gedaan om agressie in treinen te voorkomen en dat de conducteur onvoldoende opvang en nazorg heeft gekregen.

Vegter promoveerde in 2005 op de vergoeding van psychisch letsel door de werkgever. Zij stelt dat één keer eerder een werkgever een schadevergoeding moest betalen aan een werknemer die ptss opliep vanwege agressie. Een medewerker van de sociale dienst werd in het gelijk gesteld omdat hij geen agressietraining had gekregen van zijn werkgever. De medewerker was mishandeld door een cliënt die over de balie was gesprongen.

Volgens Vegter zijn dergelijke uitspraken waardevol voor andere beroepsgroepen die veel te maken hebben met agressie, zoals buschauffeurs en werknemers in de detailhandel. Claims van defensiepersoneel met ptts zijn tot nu toe afgewezen, weet de raadsvrouw.

De hoogte van de schadevergoeding is nog niet vastgesteld. De NS beraadt zich op een hoger beroep. De rechter zegt er vanuit te gaan dat er een hoger beroep komt vanwege het 'principiële karakter' van de zaak.

FNV Bondgenoten wil dat in de nieuwe NS-cao bepaalde psychisch belastende functies als conducteur en machinist als 'zwaar beroep' worden aangemerkt. Daarbij moeten er afspraken worden gemaakt om letsel en voortijdig uitval te voorkomen, stelt de bond.

Zo zouden deze werknemers na hun 65e niet langer moeten doorwerken, wat de overheid nastreeft. Het ligt volgens de bond niet voor de hand dat mensen langer doorwerken die vanwege de zwaarte van hun beroep toch al weinig kans maken om de pensioenleeftijd gezond te bereiken. Zij kunnen volgens de bond bijvoorbeeld beter overstappen naar een minder zware functie.

De bond ziet de uitspraak van de rechter als een steun in de rug bij de cao-onderhandelingen, die donderdag worden voortgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden