NS gaat 340 miljoen euro extra bezuinigen

Nederlandse Spoorwegen.Beeld anp

De Nederlandse Spoorwegen gaan in de periode tot 2024 340 miljoen euro extra bezuinigen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. De bezuiniging is nodig door het Fyra-debacle en volgens de NS-directie 'uitdagend', maar 'haalbaar'.

De NS heeft eerder al een bezuinigingsprogramma opgezet dat tussen 2017 en 2024 moet leiden tot een kostenbesparing van in totaal 800 miljoen. Daar komt het bedrag van 340 miljoen nu bovenop.

De Spoorwegen weten op die manier de kosten van het Fyra-fiasco op de eigen begroting te dekken. De Tweede Kamer had daar op aangedrongen; Kamerleden wilden niet dat de reiziger via duurdere kaartjes of minder treinen de dupe zou worden van de mislukking met de Fyra-treinen.

Verantwoordelijkheid
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven, die de motie indiende die het kabinet opriep om de kosten niet op de reiziger af te wentelen, is tevreden over de uitkomst. 'Ik ben blij dat de minister alsnog tegemoet komt aan de wens van D66 om de NS zelf verantwoordelijkheid te laten nemen voor de gemaakte fouten en de geleden verliezen met de Fyra. Ik vind het een verkeerd signaal als er minder spoor wordt aangelegd en minder stations worden gebouwd, omdat de NS verkeerde keuzes heeft gemaakt.'

Dijsselbloem herhaalt in zijn brief dat hij de deal die NS met Fyra-fabrikant AnsaldoBreda heeft gesloten over het terugsturen van de treinen verdedigbaar vindt. De NS krijgt 125 miljoen euro terug voor de treinen, waar oorspronkelijk 213 miljoen voor was betaald. De voorlopige schade is dus 88 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden