NS gaan schadevergoedingen betalen wegens vervoer Joden naar kampen

Twee originele goederenwagons op het herinneringscentrum Kamp Westerbork.  Beeld ANP
Twee originele goederenwagons op het herinneringscentrum Kamp Westerbork.Beeld ANP

De Nederlandse Spoorwegen willen individuele schadevergoedingen betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. Een commissie gaat uitzoeken hoe zij dat het beste kunnen vormgeven, maakten de NS dinsdagavond bekend.

Redactie

De Spoorwegen verdienden tijdens de Tweede Wereldoorlog omgerekend zo’n 2,5 miljoen euro door Joden naar kamp Westerbork te vervoeren in opdracht van de Duitse bezetter. In september 2005 hebben de NS verontschuldigingen aangeboden voor hun rol tijdens de bezetting, van individuele schadevergoedingen was toen geen sprake. Dat de deur nu wel openstaat, is de uitkomst van een conflict tussen de NS en Salo Muller, wiens ouders met de trein van Amsterdam naar Westerbork zijn vervoerd. Later zijn zij vergast in Auschwitz. Muller dreigde naar de rechter te stappen om een vergoeding te krijgen, ondersteund door advocaat Liesbeth Zegveld. Die noemde de stap van de NS gisteravond in ‘Nieuwsuur’ historisch.

De Franse spoorwegen gingen Nederland voor in het verlenen van vergoedingen. Overlevenden van de Holocaust kregen rond de 80.000, nabestaanden 8000 euro. Hoeveel mensen in Nederland voor een vergoeding in aanmerking komen, is nog onduidelijk.

Lees ook:

Westerbork herdenkt 70 jaar bevrijding

Canadese troepen namen op 12 april 1945 het kamp in, waar op dat momentnog bijna 900 Joden gevangen waren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden