NS'ers ongerust over chroom-6-verf

Schadelijke stof op bijna alle treinen gebruikt, vervoersbedrijf heeft beschermende maatregelen getroffen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gebruiken al zo'n twintig jaar verf voor treinen en treinonderdelen die de kankerverwekkende stof chroom-6 bevat.

Dat meldt vakbond FNV Spoor. Zeker duizend personen zijn in de loop der jaren aan de verf blootgesteld. Nedtrain, de onderhoudsafdeling van de NS, heeft maatregelen genomen om het risico te beperken.

Vorig jaar werd bekend dat defensiepersoneel sinds 1984 jarenlang aan grote concentraties van de schadelijke stof is blootgesteld. Bij Defensie meldden zich 2100 (oud-)medewerkers die met de verf hebben gewerkt. Zo'n zeshonderd van hen hadden gezondheidsklachten, variërend van een hoge bloeddruk en vermoeidheid tot kanker. Chroom-6 kan via de poriën in het lichaam komen en via inademen in de luchtwegen. Bij verwerking moet het hele lichaam beschermd worden, zeggen toxicologen.

Op bijna alle treinen van de NS wordt de chroomhoudende verf gebruikt. Honderden werknemers van Nedtrain werken nog met de verf, aldus FNV Spoor. Nedtrain heeft handschoenen en mondkapjes vervangen door beschermende kleding en ruimtes waarin personeel met de verf werkt, worden stofvrij en schoon gehouden. Voorafgaand aan het aanbrengen van een nieuwe verflaag, worden onderdelen eerst geschuurd. Volgens FNV Spoor liepen de werknemers tot voor kort onbeschermd door dikke lagen afgeschuurde verf.

Over ziektegevallen is nu nog niets bekend. Bezorgde vakbondsleden klopten in juni bij FNV Spoor aan. FNV heeft daarop het eigen Bureau Beroepsziekten ingeschakeld. Op 8 september organiseert FNV Spoor een bijeenkomst voor leden die zich zorgen maken. Daar zal een deskundige van de FNV aanwezig zijn die ook de chroom-6-affaire bij Defensie behandelde.

Een woordvoerder van de NS zegt dat medewerkers van Nedtrain de verf niet zelf aanbrengen, maar dat deze aanwezig is op oud materieel. De NS hebben naar eigen zeggen begin juni het personeel geïnformeerd en een extern bureau ingeschakeld om onderzoek te doen. Uit voorzorg zijn bepaalde werkzaamheden tijdelijk stilgelegd en veiligheidsmaatregelen opgeschroefd. Het vervoersbedrijf meldt dat in de toekomst het gebruik van chroomhoudende verf wordt uitgesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden