NS: dienstregeling treinen beter voor 50.000 mensen

(Novum) - De voorstellen van de Nederlandse Spoorwegen voor de dienstregeling van volgend jaar zijn een verbetering voor vijftigduizend treinreizigers. Dat stelt de NS woensdag. Zo gaan er intercity's rijden naar Hilversum en West-Friesland en komen er op diverse stations nieuwe perrons, onder meer in Purmerend, Sloterdijk en Hilversum. Daarnaast gaan volgend jaar de hogesnelheidstreinen rijden.

Het is de bedoeling dat het nieuwe spoorboekje 9 december ingaat. De plannen zijn door de NS voorgelegd aan de reizigersorganisaties, waaronder de ANWB, de Consumentenbond en Rover, verenigd in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer. Deze organisatie geeft medio maart een reactie op de plannen van de NS.

Op veel stations gaan meer treinen rijdt, kondigt de NS aan. Amsterdam Muiderpoort, Hilversum Noord, Diemen en Bussum Zuid krijgen vier treinen per uur. Station Den Haag Laan van NOI krijgt meer stops voor een betere overstap op de RandstadRail. Daarnaast stopt de intercity van Vlissingen naar Amsterdam op alle negen stations in Zeeland twee keer per uur.

De treinen van de NS rijden op een spoorwegnet van ruim tweeduizend kilometer met 4500 treinritten per dag en vervoeren bijna 1,1 miljoen reizigers.

Uit berekeningen van treinreiziger.nl naar aanleiding van het plan van de NS blijkt dat de nieuwe dienstregeling zelfs voor tachtigduizend mensen een verbetering oplevert. De site stelt daar tegenover dat het nieuwe spoorboekje voor zo'n twintigduizend reizigers een negatief effect heeft. De reistijd wordt voor hen langer en de treinen rijden volgens treinreizigers.nl minder goed verspreid.

Reizigersorganisatie Rover vindt de plannen een stap in de goede richting, maar stelt dat er nog een hoop andere zaken zijn die moeten worden geregeld. "Ik wil de plannen niet de grond inboren, maar een groot probleem is de betrouwbaarheid", reageert Rover-woordvoerder Rikus Spithorst. "Er zijn veel storingen en vertragingen. Ook de infrastructuur moet worden aangepakt. Dat is allemaal nog niet in de plannen opgenomen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden