NS beloven beterschap
De Nederlandse Spoorwegen zijn ontevreden over de informatievoorziening aan reizigers en over het aantal treinen dat niet op tijd rijdt.
,,Het moet beter“, verklaarde directeur Aad Veenman gisteren. Het percentage treinen dat op tijd reed zakte van 86 naar 84,7 procent.
Het spoorbedrijf investeert 150 miljoen euro om deze problemen te verhelpen. Er komt meer informatie via schermen op de perrons. De borden die nu nog vaak boven de perrons hangen en die de bestemming en de vertrektijd aangeven worden vervangen door moderne apparaten die melden hoe laat de volgende treinen vertrekken. Verder willen de NS treinen minder storingsgevoelig maken. ,,Wij doen er alles aan om dit jaar beter te presteren“, aldus Veenman.
Maar de NS-directeur wees er gisteren bij de presentatie van de jaarresultaten op dat de onderneming op veel andere terreinen wel goed scoort. Zo geven de reizigers het bedrijf vaker een hoog rapportcijfer (een 7 of hoger).
Toch voelt de top van de NS de slechte prestaties in de portemonnee. De bonus van Veenman zakte van 130 duizend euro naar 80 duizend. Het vaste salaris ging overigens wel omhoog van 488 duizend naar 489 duizend.
Het aantal reizigers groeide vorig jaar met 4,5 procent. Een jaar eerder was er ook al groei, maar in de periode daarvoor daalde de belangstelling voor de trein jaar op jaar. Veenman toonde zich verheugd over de terugkeer van de stijgende lijn.
Van de winst van 292 miljoen euro kwam vorig jaar 91 miljoen uit het hoofdrailnet, grofweg de lijnen waarop intercity's rijden en waarvoor de NS een concessie hebben tot 2015. Andere regionale lijnen worden van tijd tot tijd openbaar aanbesteed. Er volgen nog inschrijvingen voor zeven lijnen. Het reizigersvervoer in totaal leverde 134 miljoen op. Vastgoed en de verhuur van winkels op stations was goed voor 114 miljoen en de bouwsector, vooral dochteronderneming Strukton, droeg 50 miljoen bij.
Om te besparen op de energiekosten - het spoor is op twee na de grootste stroomgebruiker van Nederland - sloten de NS een nieuw contract met Essent. Jaarlijks geeft het bedrijf 90 tot 100 miljoen euro uit. Volgens het nieuwe contract is er jaarlijks een bezuiniging te boeken van 5 tot 10 miljoen.