Weblog

NRC.Next weet 't nu ook: Belgen zijn véél betere zonneboeren

Zonnepanelen op een bedrijventerrein in Diest, België. Beeld Scheuten Solar
Zonnepanelen op een bedrijventerrein in Diest, België.Beeld Scheuten Solar

Leuke dag vandaag. Eerst de fantastisch zonnige Bergense Koninginnedag bezocht, daarna mezelf getrakteerd op een NRC.Next. Die heeft mijn blog over 'Belgen die 27 keer beter zijn' gecheckt en zie: volgens de NRC-rekenaars heb ik niet overdreven.

NRC.Next heeft een leuke rubriek next.checkt waarin beweringen van of in andere media onder de loep worden genomen. Vandaag gaat die over mijn weblog van 6 april waarin ik meld dat België 27 keer zo veel aan zonnepanelen doet dan Nederland.
Om u meteen maar met het eindresultaat te geven: mijn bewering in Nederland lilliputter in zonnepanelenland is volgens NRC.Next 'grotendeels waar'. Dat is de op één na ('waar') beste kwalificatie die je kunt krijgen.
Moet ik teleurgesteld zijn dat ik niet in de hoogste categorie ben ingedeeld? Wat mij betreft niet, integendeel zelfs. Want waar NRC.Next-journaliste Thalia Verkade bij mij kleine foutjes ziet, zie ik juist een dubbele bevestiging van mijn uiteindelijke stelling dat Nederland een lilliputter is in zonnepanelenland. Het verschil is namelijk nog groter dan die 27 keer.

Thalia heeft haar huiswerk goed gedaan. Ze heeft mijn bron (EPIA) gecheckt, de Europese brancheorganisatie voor zonnestroom, en die meldt haar al dat het verschil nog groter is dan EPIA mij een maand geleden vertelde. België, vooral Vlaanderen, heeft zoveel in zonnepanelen geïnvesteerd dat nu nog steeds aanvullende cijfers over 2011 binnenkomen.
Vervolgens komt NRC.Next bij polderpv.nl uit, van Peter Segaar. Deze 'hobbyist-analist', zoals Thalia hem omschrijft, wordt voor haar de ultieme bron van wijsheid als het om zonnepanelen gaat. Die rol mag hem wat mij betreft worden gegund. Ook ik kan zijn website van harte aanbevelen, zij het dan wel voor hen die meer dan gemiddeld geïnteresseerd zijn in zonnestroom.

Peter Segaar maakt duidelijk dat de zonnewereld niet helemaal zo eenduidig is als de cijfers van EPIA doen vermoeden. Waar ik met EPIA uitkwam op 550 MW nieuwe zonnecapaciteit in België en een schlemielige 20 MW in Nederland, zijn de cijfers over 2011 volgens Segaar inmiddels 1016 en 33. Dan is België niet mijn 27 keer maar zelfs 31 keer beter bezig dan Nederland.
Kijk je naar wat er in totaal aan panelen staat opgesteld aan het eind van 2011, dan is België 17 keer beter, en per hoofd van de bevolking volgens Thalia 25 keer. Al met al is mijn schatting van 27 keer 'reëel' en 'in elk geval niet overdreven', aldus collega Thalia, en zo dus 'grotendeels waar'.

Kennnelijk waren er lezers of redacteuren van NRC.Next die bij mijn bewering dachten: 'Dit kán niet waar zijn, dit moet overdreven zijn.' Niet dus. Fijn om te weten dat nu ook NRC.Next ervan doordrongen is hoe abominabel Nederland presteert als het om zonnestroom gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden