Update

NRC: 'Helft Nederlandse bisschoppen wist van seksueel misbruik'

Beeld Shutterstock

Ruim de helft van de 39 Nederlandse bisschoppen, hulpbisschoppen en kardinalen tussen 1945 en 2010 wisten van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk in Nederland. Dat schrijft NRC op basis van eigen onderzoek.

De krant meldt dat geestelijken van wie bekend was geworden dat ze kinderen hadden misbruikt, werden overgeplaatst. Vaak ging het misbruik dan verder in de nieuwe parochie met andere kinderen.

NRC heeft een lijst gepubliceerd met namen van alle bisschoppen, hulpbisschoppen en kardinalen die betrokken waren bij het misbruik of ervan wisten. Vier (hulp-)bisschoppen hebben zelf kinderen misbruikt. Van hen zijn er drie overleden en is de vierde niet meer actief. Zestien anderen beschermden pedofiele medewerkers, schrijft de krant. Alle zaken zijn verjaard.

De krant baseert zich op informatie van het meldpunt voor kindermisbruik in de rooms-katholieke kerk, rapporten van de commissie-Deetman die in 2010-2011 het seksueel misbruik van minderjarigen in de rooms-katholieke kerk onderzocht en op eigen onderzoek. 

Een woordvoerster van de rooms-katholieke kerk bevestigde zaterdag dat het overzicht in grote lijnen klopt.  De kerk wijst erop dat 2010 het kantelpunt is geweest en dat sindsdien een actief preventiebeleid wordt gevoerd, waarbij zaken zoals in het verleden niet meer onder de radar kunnen blijven. Geestelijken moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen, hun antecedenten worden onderzocht en er is een gedragscode voor het pastoraat.

Lees ook:

Amerikaanse staten openen de jacht op katholieke leiders na het misbruikschandaal in Pennsylvania

Na onthullingen van grootschalig seksueel misbruik in Pennsylvania pakken ook andere Amerikaanse staten de rooms-katholieke kerk aan. De staten New Jersey en New York gaan uitgebreid onderzoek doen naar het misbruik en het toedekken daarvan binnen de kerk.

Nederlandse bisschoppen schamen zich voor misbruikschandalen

De Nederlandse bisschoppen delen in de pijn en schaamte die veel van hun gelovigen voelen na de recente misbruikschandalen in de rooms-katholieke kerk. In een verklaring benadrukken ze deze week nog maar eens elk misbruik te veroordelen en dan vooral misbruik in hun eigen kerk. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden