NRC-correspondent Oscar Garschagen weg na journalistieke fouten

De redactie van NRC Handelsblad in Amsterdam.Beeld ANP

China-correspondent Oscar Garschagen (64) stopt met zijn journalistieke werk bij NRC Handelsblad. Uit intern onderzoek van de krant is gebleken dat hij in ieder geval de afgelopen jaren ernstige fouten heeft gemaakt.

Garschagen heeft in meerdere gevallen andere media geplagieerd, verkeerde citaten gebruikt en uitspraken van verschillende mensen samengevoegd als zijnde één persoon - vaak met een fictieve naam.

"Hij heeft daarmee het vertrouwen geschaad dat de redactie en de lezer in hem stelden", schrijft hoofdredacteur Peter Vandermeersch op de NRC-website. De krant trekt de stukken waarin journalistieke misstappen zijn aangetoond terug en zet haar onderzoek voort.

Garschagen zelf heeft spijt betuigd. Hij zag op tegen zijn pensioen, zo verklaarde hij, wilde laten zien dat hij 'het nog steeds kon'. Zijn langdurig correspondentschap is per direct ten einde gekomen.

Carrière

Garschagen begon in 1974 als journalist bij Trouw. In 1977 stapte hij over naar de Volkskrant. Later was Garschagen hoofdredacteur bij het weekblad Vrij Nederland en het Algemeen Dagblad. Veertien jaar geleden trad hij aan als correspondent bij NRC, waarvoor hij de laatste negen jaar het nieuws uit China versloeg.

"Garschagen is een journalist met een enorme staat van dienst", zegt Jaap de Jong, hoogleraar Journalistiek aan de Universiteit Leiden. "Hij heeft jarenlang uitstekend werk verricht. Dat maakt deze ontdekking extra pijnlijk. Maar de handelswijze van NRC is juist: nu de klachten goed onderzocht zijn, speelt de krant open kaart."

Verzonnen citaten

De bal kwam begin deze maand het rollen toen Zhang Chaoqun, een Chinees die Garschagen de afgelopen twee jaar assisteerde, zijn baas ervan beschuldigde citaten, namen en plaatsen te hebben verzonnen. Zhang had de fouten ontdekt toen hij een aantal van Garschagens artikelen opzocht en vertaalde met Google Translate .

In eerste instantie ging NRC openlijk achter zijn correspondent staan. Voorstelbaar, aldus De Jong. "Al was het beter geweest als de krant de aantijgingen eerst had onderzocht in plaats van die te ontkennen. Nu blijkt dat Garschagen wel degelijk grenzen heeft overschreden, kan NRC niets anders doen dan een blik in de spiegel werpen." In zijn blog schrijft Vandermeersch de controlemechanismes van de krant te zullen bestuderen.

NRC is niet de eerste krant waarin foutieve verslaglegging is afgedrukt. Onder meer Trouw (in 2014) en de Volkskrant (in 2015) hebben met dit soort journalistieke fouten te kampen gehad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden