NRA-lid Trump verrast met pleidooi voor strengere wapenwetgeving

President Donald Trump vraagt Democraten om oude strengere wapenwetgeving nieuw leven in te blazen. Links van hem de republikeinse senator John Cornyn. Beeld ANP
President Donald Trump vraagt Democraten om oude strengere wapenwetgeving nieuw leven in te blazen. Links van hem de republikeinse senator John Cornyn.Beeld ANP

President Trump verraste gisteren vriend en vijand door live op televisie een groep wetgevers aan te zetten tot het maken van strengere wapenwetgeving. Wetgeving die jarenlang door de overgrote meerderheid van zijn eigen partij is tegengehouden.

Jonathan Ploeg

Trump deed dat tijdens een vergadering met Republikeinen en Democraten in het Witte Huis. Hij riep onder meer op tot uitbreiding van achtergrondcontroles bij het aanschaffen van wapens bij vuurwapenshows en op internet. Ook wil hij voorkomen dat geesteszieken wapens kunnen kopen, moeten scholen beter beveiligd worden en zullen jongeren bepaalde wapens niet meer mogen kopen.

Tijdens Trumps pleidooi lachten de Democraten, maar hielden zijn republikeinse partijgenoten hun gezichten strak in de plooi. Helemaal toen de president voorstelde om een wapenwet uit 2013 nieuw leven in te blazen. Deze werd destijds opgesteld door twee democratische senatoren na een schietpartij op een basisschool in Sandy Hook, maar werd tegengehouden door de republikeinen.

De twee democratische senatoren zaten gisteren aan tafel toen Trump het onderwerp aansneed. Sterker nog, hij sprak ze persoonlijk aan en vroeg ze om opnieuw met de wetgeving aan de slag te gaan. "Ik ben nog maar een jaar president. Wat me sindsdien het meest verbaast is dat er de afgelopen jaren niets is gedaan, terwijl ik veel gemeenschappelijke overeenkomsten zie."

Lees verder na onderstaande video, waarin Trump zijn pleidooi houdt.

Terwijl de republikeinse senator John Cornyn, die tijdens de bijeenkomst rechts naast Trump zat, zich zichtbaar moest inhouden om er niets van te zeggen, vervolgde de president zijn betoog. Hij pleitte voor een "mooie", "uitgebreide" en "krachtige" wet. "Het zou zo mooi zijn om één wet te hebben die iedereen zou kunnen ondersteunen. Het wordt tijd dat er nu een president opstaat."

Een onmogelijke hoek

Zijn uitspraken leverden Trump naast de nodige lof ook veel kritiek op. Senator Ben Sasse, een conservatieve republikein die niet bij de bijeenkomst was, bekritiseerde Trump omdat hij voor de zoveelste keer van standpunt is gewijzigd. "We laten dit grondwettelijke recht niet vallen, simpelweg omdat de laatste persoon waarmee de president vandaag heeft gepraat niet van ze houdt", zei hij.

Sasse refereert daarmee aan de uitspraken van insiders in het Witte Huis, die zeggen dat de president zeer beïnvloedbaar is. Hij zou weinig kennis van zaken hebben en luistert nauwelijks naar anderen. Maar als je wilt dat hij tijdens een vergadering of toespraak een bepaald standpunt inneemt, moet je ervoor zorgen dat je de laatste bent die hem spreekt. Het laatst gezegde blijft namelijk hangen.

Kritiek kwam niet alleen vanuit Trumps eigen partij, ook vanuit het democratische kamp werden de uitspraken met gemengde gevoelens ontvangen. "Het Witte Huis kan nu een lobbycampagne starten om universele achtergrondcontroles door te voeren, zoals de president beloofde tijdens deze bijeenkomst, of ze kunnen zitten en niets doen", zei senator Chris Murphy, Democraat namens Connecticut.

Zijn democratische collega-senator Amy Klobuchar uit Minnesota zegt dat de president zich echter in een onmogelijke hoek heeft gewurmd. "Je zag de president duidelijk niet één keer, niet twee keer, niet drie keer, maar wel tien keer zeggen dat hij een strengere achtergrondcheck wou zien. Hij nam geen blad voor de mond. Dus ik begrijp niet hoe hij daar nu nog onderuit zou kunnen komen."

Lees verder na onderstaande tweet van Donald Trump.

Minimumleeftijd verhogen

Trump was in de jaren '90 en begin jaren 2000 een voorstander van een verbod op aanvalsgeweren, maar de afgelopen jaren heeft hij zich bij de conservatieve standpunten van de republikeinse partij aangesloten en verkondigde hij steevast een 'nee' tegen strengere wapenwetgeving. Wat dat betreft is de president inderdaad wispelturig en onberekenbaar voor vriend én vijand.

Met zijn recente uitspraken strijkt Trump niet alleen zijn eigen partijgenoten tegen de haren in, maar ook de vereniging voor wapeneigenaren (NRA). Opvallend, want het was juist de NRA met haar grote, overwegend republikeinse achterban die de president tijdens de verkiezingscampagne steunde. Lobbyistyen namens de NRA omschrijven de ideeën van de Trump nu in een statement als "slecht beleid".

De president benadrukte tijdens de bijeenkomst dat de vereniging voor wapeneigenaren veel macht uitoefent op diverse mensen en groepen, maar dat de ze geen macht heeft over hem. "Sommigen van jullie hier zijn doodsbang voor de NRA, maar dat mag niet. Ze willen het juiste doen en ze gáán het juiste doen. Daar ben ik echt van overtuigd." Dat hij zelf lid is van de vereniging deed Trump af als "goed bedoeld".

Hij ging zelfs een stapje verder en stelde voor om de minimumleeftijd voor het kopen van geweren te verhogen van 18 naar 21 jaar, een idee waartegen de NRA en vele republikeinen zich al geruime tijd fel verzetten. Ook bekende hij gisteren het bestuur van de NRA afgelopen zondag tijdens een lunch al te hebben meegedeeld: "Het is tijd, we gaan deze onzin stoppen."

Eén uitgebreide wet

Tegen het einde van de bijeenkomst probeerde Trump de republikeinse senator Cornyn, die zichzelf nog altijd zichtbaar moest inhouden, tegemoet te komen. Cornyns wetsvoorstel om de kwaliteit van bestaande achtergrondchecks te verbeteren - een noodoplossing - werd goed bevonden, maar zou als het aan Trump ligt als veredelde voetnoot aan de democratische wet worden toegevoegd.

"Het zou mooi zijn om daar alles aan toe te voegen," zei de president. "Misschien moeten we de nog titel veranderen. Misschien kunnen we het veel uitgebreider maken en één wet hebben."

Lees ook:

- Trump wil leraren bewapenen, scholieren protesteren
- Zijn dit kleine roestplekjes op de wapenliefde van Amerika?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden