NRA: 'Eén leraar per school bewapenen in VS'

Een Amerikaanse wapenhandelaar toont een Smith & Wesson MP15 geweer, hetzelfde wapen waarmee een schutter 20 kinderen doodde op een basisschool in Newtown in december vorig jaar Beeld EPA
Een Amerikaanse wapenhandelaar toont een Smith & Wesson MP15 geweer, hetzelfde wapen waarmee een schutter 20 kinderen doodde op een basisschool in Newtown in december vorig jaarBeeld EPA

Scholen in de Verenigde Staten moeten geselecteerde medewerkers trainen in het gebruik van vuurwapens. Iedere school zou over ten minste één gewapende beveiliger moeten beschikken. Op die manier zullen leerlingen zich veiliger voelen en kan er sneller gereageerd worden op een aanval. Dat zegt een werkgroep van de National Rifle Association.

De werkgroep pleit voor een vuurwapentrainingsprogramma van veertig tot zestig uur voor schoolmedewerkers die geschikt zijn en geen crimineel of psychiatrisch verleden hebben.

'De aanwezigheid van gewapend bewakingspersoneel in een school voegt een beveiligingslaag toe en verkort de responstijd, wat de algehele veiligheid ten goede komt', zegt de leider van het onderzoek, het voormalige Republikeinse Congreslid Asa Hutchinson. Die beveiliging kan bestaan uit getrainde medewerkers van een school, of uit politieagenten die aan een school worden toegewezen, zoals in sommige onderwijsdistricten al gebeurt.

Het rapport van de werkgroep werd dinsdag gepresenteerd, een week voordat de Senaat begint met een debat over een voorstel om het vuurwapenbezit in de VS aan banden te leggen. Het belangrijkste onderdeel van de voorgestelde wetgeving bestaat uit het natrekken van de achtergrond van bijna iedereen die een vuurwapen wil aanschaffen. De NRA is hier fel op tegen.

Het American Federation of Teachers, waar anderhalf miljoen leerkrachten en ander onderwijspersoneel bij zijn aangesloten, wijst het voorstel van de NRA van de hand. 'Het is alleen maar opgezet om wapenfabrikanten te helpen' nog meer vuurwapens te slijten, zei AFT-voorzitter Randi Weingarten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden