NPS wil dat Nederland 1 reli-net wordt

Van onze mediaredactie HILVERSUM - De Nederlandse programma-stichting (NPS) zou het liefst zien dat Nederland 1 een reli-net zou worden, waar KRO, NCRV en de EO zouden samenwerken. “De weeffout moet worden hersteld”, zo verklaarde NPS-directeur Willem van Beusekom gisteren op de persconferentie waar de programma's voor het nieuwe seizoen worden gepresenteerd. “Ik bemoei me daarmee omdat een logische zenderindeling de kracht van de publieke omroep vergroot.”

De NPS zet zich ook sterk in voor samenwerking op de eigen zender Nederland 1. Veertig procent van de NPS-zendtijd wordt gevuld met programma's waaraan VPRO, Vara en soms ook de RVU meewerken. De rest van de tijd vult de NPS met programma's die moeten voldoen aan strenge eisen. Zo moet de NPS bijvoorbeeld een vast aantal uren besteden aan programma's voor culturele minderheden. In het nieuwe seizoen zendt de NPS in de laatste categorie een zesdelige documentaireserie 'Oost, West en de rest' uit, evenals een zevendelige dramaserie onder de werktitel 'Nosmo King' en een quiz die 'Wat doe jij nou' heet.

Op een aantal zondagmiddagen zal de NPS speelfilms uitzenden, waaronder 'La vie devant soi' en 'Yol'. Verder brengt de NPS in het nieuwe seizoen veel dans- en muziekprogramma's, zoals een tweeëndertigdelige serie over Glenn Gould en de dansproduktie-op-locatie 'love sonnets'.

Samen met netpartner Vara maakt de NPS ook een nieuw mediaprogramma, dat 'Medialand' heet, evenals de wekelijkse documentairerubriek 'Zembla'.

De Vara, die ook gisteren haar nieuwe programma's presenteerde, bestaat het komende seizoen zeventig jaar. Voor die gebeurtenis is een aantal programma's gepland, die voorlopig nog onbekend blijven. Directrice Vera Keur wil alleen kwijt wat de Vara in het algemeen zal brengen. Dat is, in het komende seizoen, in ieder geval nìet Paul de Leeuw. Die is volgens Keur “nog aan het nadenken of hij verder wil met het medium televisie”, hoewel zij graag ziet dat hij per direct terugkeert bij de Vara. In ieder geval presenteert hij in oktober wel de zestiende 'Kinderen voor kinderen'.

In plaats van De Leeuw heeft de Vara een aantal programma's met andere cabaretiers gepland. Zo begint Bert Visscher op 7 oktober met een amusementsprogramma en is Karin Bloemen vanaf december op zaterdagavond te zien. Ze krijgt assistentie van Adelheid Roosen.

Scheidend Vara-voorzitter Marcel van Dam heeft volgens eigen zeggen genoeg van al die carrière-banen en maakt volgend seizoen zelf weer eens een programma: 'De achterkant van het gelijk'. Onder dezelfde titel maakte hij ook vijftien jaar geleden, twee seizoenen lang, een programma, dat zeer populair was en goed werd bekeken. Het programma was zo geliefd, dat Van Dam spreekt van een 'gemythologiseerd programma', dat lang zo goed niet was als iedereen het zich herinnert. “Ik weet zeker dat het zal tegenvallen”, zei Van Dam. “Maar er is een hele generatie mensen die het nog nooit heeft gezien. Voor hen doe ik het nog een keer.”

In 'de achterkant van het gelijk' spreekt Van Dam met mensen uit bepaalde beroepsgroepen over de ethische en morele conflicten die zij bij de uitoefening van hun functie ondervinden. Zo ondervraagt Van Dam in november negen leden van het kabinet over hun normen en waarden. Minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) is er niet bij. Destijds was hij een van de makers van het programma en nu nog een persoonlijke vriend van Van Dam. In 1996 volgen afleveringen over onder meer medici, ondernemers en generaals.

De oudejaarsconference wordt verzorgd door Youp van 't Hek. Bij de Vara blijven programma's als het consumentenprogramma 'Kassa!', 'In voor- en tegenspoed', 'Grace under fire' en 'De ronde van Witteman' te zien. Ook blijft 'Sonja op zaterdag'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden