Review

NPND

De speelgoedwinkels staan bol, in afwachting van de cadeautijd. Het goede oude blijft behouden, het nieuwe speelgoed moet zich nog bewijzen. Trouw heeft een deskundig testteam (kinderen en volwassenen in de omgeving van de redacteuren) dat zich er enthousiast op stort. Aflevering 7, de evergreens.

Ken zonder zwembroek

Barbie 'De Notenkraker'. Barbie en Ken als suikertaartfee en prins Erik. Onlangs ook als videofilm uitgebracht. Leverancier Mattel, leeftijd: voor liefhebsters vanaf 3 jaar. Prijs: rond de tachtig gulden, 36 euro.

Beschrijving: Barbie ziet er suikerzoet uit, ontzettend roze, met een balletjurk, balletschoentjes en een kroontje. Ken is een echte prins met jas van rood en goud, blauwe broek en laarzen. (Enige tijd terug nog op zoek geweest naar een Ken die niet in smoking of in zwembroek was, toen niet gevonden. Deze prins is wel weer eens wat anders.)

Beoordeling: Aydan (5) is een groot Barbiefan. Ze straalt als ze de twee dozen met prins Erik en de suikerfee in ontvangst neemt. Ze speelt er dagelijks mee. Haar zus Gulfidan (10) en vriendin Nina (9) tonen geen interesse meer. Maar als dat aanleiding is voor Nina's moeder om de grote la vol Barbiespullen ook maar eens te legen en door te geven aan jongere belangstellenden, gaat dat toch te ver. Het favoriete witte Barbiepaard wordt weer uit de zak gehaald en voorlopig in de vensterbank van haar kamer geparkeerd. Met de overgebleven spullen wordt de dagen erop weer driftig gespeeld. Dit leidt overigens niet tot jaloerse blikken in de richting van de Notenkrakerbarbies.

Oordeel van volwassene:

Afschuwelijke poppen die gelijkenis vertonen met de hoofdrolspelers van The Bold and the Beautiful. Maar als je ziet hoe lang kinderen ermee kunnen spelen, verbleekt die kritiek wel. Aydan vastbesloten; ,,Ik vind de notenkrakerbarbies echt hartstikke leuk. Ik speel meestal dat ze gaan trouwen. Soms speel ik ook wel dat ze allebei naar hun werk gaan.'

Film maken

Lego Steven Spielberg Movie maker Set. Bouwen, verhaal bedenken, filmen en vertonen. Onderscheiden als Speelgoed van het Jaar 2001. Leeftijd 8-12 jaar. Prijs 500 gulden, 226 euro.

De Moviemakers Set van Lego kreeg de prijs Speelgoed van het Jaar, een onderscheiding van de vakjury, waarin ook consumenten een stem hebben. Het is het duurste speelgoedartikel in de geschiedenis van deze prijs, maar daarmee is niet gezegd dat het alleen voor rijkeluiskinderen is bestemd. In de speelgoedhandel kijkt niemand meer op van de prijs van de nieuwste Game Boy (300 gulden), Playstation (700 gulden) en computerspellen van rond de honderd gulden. Vandaar dat de jury niet schroomde. Het juryrapport waardeert vooral de manier waarop Lego steeds met vernieuwingen komt en zich aanpast aan de tijd.

Beschrijving: De Moviemakers Set bestaat uit een opbouwset van stukjes Lego, een digitale filmcamera en software. De spelers verzinnen een verhaal, bouwen het decor, filmen de 'actie', in dit testmodel een stad die wordt aangevallen door een monster. Daarna kunnen de filmbeelden worden gemonteeerd op de computer, van achtergrondgeluiden en muziek worden voorzien en verzonden via e-mail.

Beoordeling: Het opbouwen gaat met enthousiasme. De hand van Spielberg is te vinden in het thema, het decor (een nachtelijke grote stad) en de aanwijzingen een script te schrijven. Dat laatste vindt de 9-jarige testpersoon Sebastiaan overbodig, het ongecompliceerde scenario zit al lang in zijn hoofd. Uit zijn enorme Lego-arsenaal worden nog wat poppetjes, voertuigen en dieren gehaald en dan kan het feest beginnen. Nu uren bouwen komt de actie, die al met al een halve minuut zal duren. De enorme dinosaurus valt de stad aan, het beweegbare plateau doet zijn werk en de stad stort in. Niet denken aan waargebeurde rampen, dit is speelgoed.

Dan begint de computerellende. De camera moet worden ingeplugd in de USB-poort, maar die blijkt niet op de computer in huize Sebastiaan te zitten. We moeten maar een nieuwe computer, is de conclusie van de speler, maar dat vinden zijn ouders wat veel van het goede. Een geleende computer biedt uitkomst. Het levert na enkele pogingen een paar schamele, mistige beelden op. De domme ouders zien geen mogelijkheid dit te verbeteren en Sebastiaan vindt troost bij de 'gewone' lego en de computerspellen die het wel doen.

Conclusie: het is mooigemaakt spul, met veel mogelijkheden. Controleer wel van tevoren of de computer het spel aankan. Volgens de website van Lego is Windows 98 voldoende en ook de ME-editie kan de beelden weergeven. Begin er met beperkte computerkennis niet aan. Als aan alle voorwaarden is voldaan, biedt de moviemaker onbeperkte mogelijkheden, met zelfgemaakte decors, bouwwerken en verhalen. Acht jaar is wel wat aan de jonge kant. Voor een wat ingewikkelder verhaallijn, en daarmee optimaal gebruik van de filmcamera, is een wijzere geest nodig. Maar vindt die het nog leuk om met Lego te spelen?

Oud spel, nieuwe jasje

Electro PC-Game. Het aloude spel Electro als computerspel. Nominatie Speelgoed van het Jaar. Leverancier Jumbo, leeftijd 8-12 jaar. Prijs ongeveer 70 gulden, 32 euro.

Beschrijving: Het spel bestaat uit software en een gamepen. Voor aansluiting van de pen moet de computer over een joystickpoort beschikken. Met de pen wordt op het scherm het antwoord aangetikt. Het is een nabootsing van wat twee generaties deden met de twee pooltjes, die bij het goede antwoord een lichtje deden branden.

Beoordeling: De twee proefpersonen Tiemen (9) en Robin (7) spelen het spel zelfstandig. Kunnen lezen is een vereiste, soms zitten er moeilijke woorden in. Al spelend leert het kind onder meer aardrijkskunde, plant- en dierkunde en geschiedenis. Erg diepgaand is het niet en zeker de kennisspelletjes leiden niet tot een verslaving, daarvoor is het spel toch echt te statisch. Dat geldt ook voor de bijgeleverde puzzels en spellen. De dynamiek die veel andere computerspellen kenmerkt, is afwezig, er wordt weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die moderne pc's bieden. Vergeleken met het speelgenot van de nintendo is de aandacht gering. Het is leuk voor kinderen tot tien jaar, zeker omdat met de gamepen het scherm moet worden afgetast voor de antwoorden. Dat is weer eens iets anders dan het klikken met de muis. Tiemen en Robin vinden het 'wel aardig', bij hun ouders roept het nostalgische gevoelens op. Voor ouders die hun kinderen iets leerzaams willen geven, is het interessant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden