Review

NPND REIZEN

Slaapzaktest

Adam rijdt door, Eva vraagt de weg

De grote trek zuidwaarts die over een paar weken begint, is voor veel vakantiegangers niet het beste deel van de reis. Vieze wegrestarants of een overnachting in een treurig of veel te duur hotel maken de reis onaangenaam. Het blad Reizen helpt bij de voorbereiding met tips voor hotels, stopplaatsen en restaurants voor onderweg. Route 1 gaat door Duistland en Zwitserland (met kaart) en route 2 door Luxemburg en Frankrijk. Een herkenbare observatie van gezinssocioloog Iteke Weeda: ,,Als een stel de weg kwijt is, blijft Adam stug rondjes rijden, want hij wil de weg zelf terug vinden. Eva daarentegen wil een voorbijganger aanspreken, want zij vindt het fijn om contact te maken.'' Reizen (ANWB) fl.5,- Internet:www.reizen.nl

Transsiberië

In het 'avontuurlijke' reisblad Voyager staat een verslag over de treinreis per Transsiberië-Expres, de trein van Moskou naar Peking. Voorzorgsmaatregelen als een noodrantsoen eten mee of bedacht zijn op berovingen blijken niet nodig. De medereizigers zijn vriendelijk. Het eten in de restauratie is niet veel soeps, maar op ieder station staan vrouwen klaar met eten uit de streek. Verder is het een spectaculaire reis, door vijf tijdzones, door taiga's, over toendra's en steppen, de Gobiwoestijn en langs de Chinese muur. ,,De laatste zeventig kilometer tot het einddoel levert nog spectaculaire stukjes treinreis op. Uiterst langzaam daalt de trein dan in scherpe bochten vanuit de hoogvlakte naar het nieuwgebouwde centraal station van de Chinese hoofdstad.'' De reisartikelen, onder meer over Jamaica en Tanzania, bevatten verder praktische informatie en reistips. Zomernummer Voyager fl.8,95.

Kamperen bij de boer

Bij ongeveer 2000 boeren in Nederland is er gelegenheid te kamperen op de kleine camping, met 10 tot 15 staanplaatsen. Ook zijn er boeren die een deel van het huis, of een apart verblijf verhuren. De SVR (Stichting Vrije Recreatie) meldt dat de boeren er dit seizoen weer helemaal klaar voor zijn, en dat de mond- en klauwzeerperikelen het kamperen niet in de weg staan. Voor adressenlijst en informatie: SVR, tel. 0183-352741 of internet www.svr.nl.

Trekkershut nieuwe stijl

Op meer dan driehonderd campings in Nederland, België en Luxemburg staan in totaal 700 trekkershutten, eenvoudige tent huisjes waar fietsers of wandelaars kunnen overnachten en hun potje koken. Op een aantal campings zijn daar hutten nieuwe stijl bij gekomen, een wat luxueuzere hut, met aparte slaapkamer en een ijskast. Een trekkershut voor 4 personen kost per nacht tussen de 60 en 75 gulden. Adressen in de gids, verkrijgbaar bij de ANWB of de stichting trekkershutten, tel. 0224-563345. Of op internet: www.trekkershutten.nl.

Internet

* De internetsite www.vliegwinkel.nl van reisorganisatie Air trade (Nederlandstalig) laat zien welke lijndienstvluchten er beschikbaar zijn, hoeveel ze kosten, en welke alternatieven. Via deze site kun je ook reserveren. De site werkt snel en is overzichtelijk. Betaling per creditcard of overschrijvingskaart.

* Een vakantiehuis zoeken, stedeninformatie, weerrapporten en andere boeiende zaken voor reizigers zijn te vinden op de site www.eurotrotter.com. Met knoppen kan de bezoeker van de site aangeven in welke taal hij of zij de informatie wil. Hoe meer talen aangeklikt, hoe breder het aanbod wordt. De internetreisgids is toegespitst op Europa en is zeer overzichtelijk. De website www.systransoft.com maakt overigens vertalingen van websites, vooral in Engels, Frans en Duits en binnenkort ook in het Nederlands.

* In de serie Trotter reisgidsen van Lannoo Uitgeverij is verschenen 'Reizen en internet' (fl.10,90). Het boekje op zakformaat vertelt veel over internet (Wat heb je nodig om op het internet aan te sluiten), zoekmachines, e-mail onderweg. Daarna komt er een enorme lijst met websites (meer dan duizend), van autoclubs tot verzekeringen en landeninformatie. Het boek is vooral geschikt voor de niet zo ervaren internetter. Het proberen om ordening aan te brengen in de wirwar van het web is lovenswaardig, maar ook deze poging strandt in het 'teveel'. Net als op internet verliest de lezer zich in geblader en komt terecht bij Tuvalu: 'Het enige wat je er kunt beleven is indutten onder een palmboom'. Wil je er meteen heen? Helaas, volgens de gids is het 'zo goed als onbereikbaar'. Kijk, dat maakt internet nou zo frustrerend. Via de site www.trotter.nl zijn andere reissites te bezoeken.

Franse tuinen

In de Franse streek Lorraine zijn gedurende de zomermaanden de hekken open van ongeveer honderd publieke en privé-tuinen. In het noordelijke deel Moselle zijn dertien thematische tuinen te bezichtigen, waaronder de tuin van een Romeinse villa en een baroktuin bij een klooster in Schengen. Een brochure van de tuinen in Lotharingen is aan te vragen bij het verkeersbureau, e-mail crt@cr-lorraine.fr of fax 00-33-383800188.

Trektocht

Een ouderwetse trektocht te voet, varend en op de fiets door natuurgebieden in Nederland, met overnachtingen op ongebruikelijke plaatsen als een boerenschuur, een kasteel of een griendwerkerskeet. De tocht kan met een groep van maximaal 12 personen of individueel gemaakt worden en is gedocumenteerd met routekaarten, een discman en een cd met de route. Onderweg ook aandacht voor kunst en cultuur. De bagage wordt vervoerd. Een weekendtocht kost 250 gulden per persoon, een vijfdaagse tocht kost 650 gulden. Informatie: Natuurlijk Bijzonder, 020-5356800. Internet: www.ruigeroute.nl.

Ierse missionarissen

Hoe bereikten Ierse missionarissen via Schotland en Noord-Engeland de lage landen? In ieder geval niet op de fiets. Maar de route die zij ongeveer volgden, is nu wel als fietsroute uitgezet, via IJmuiden-Newcastle en dan een rondreis van 1500 km in de sporen van de Iers-Keltische kerstening die in de zesde eeuw begon. Fietsroute St Columba, uitgeverij Pirola, verkrijgbaar bij gespecialiseerde boekhandels. ISBN/CIP: 9064553556.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden