NPCF: Met budgetpolis niet naar academisch ziekenhuis

Mensen die kiezen voor een budgetpolis, kunnen niet terecht bij academische ziekenhuizen, omdat de zorgverzekeraars daar geen contracten mee hebben afgesloten. Dat stelt patiëntenfederatie NPCF. "We hebben alle budgetpolissen nageplozen en kunnen het nergens vinden", aldus een woordvoerder gisteren.

Mensen die toch in een academisch ziekenhuis belanden als hun verzekering dat niet dekt, moeten een deel van de rekening zelf betalen. Dat kan fors oplopen volgens de NPCF. De federatie vindt dat zorgverzekeraars mensen met budgetpolissen niet mogen uitsluiten van zorg die ze nodig hebben, als die zorg alleen in een academisch ziekenhuis kan worden verleend.

In een reactie zegt Zorgverzekeraars Nederland dat zorgverzekeraars altijd aan hun zorgplicht moeten voldoen. "Het kan niet zo zijn dat als een patiënt een bepaalde ziekte of aandoening krijgt, hij niet in het ziekenhuis terecht kunt voor een passende behandeling."

Zorgverzekeraar Achmea zegt dat verzekerden wel bij academische ziekenhuizen terechtkunnen, mits ze daarnaar worden doorverwezen door een arts. "Onze budgetpolis is bedoeld voor planbare zorg, bijvoorbeeld voor knieoperaties", reageert een woordvoerster. "Daarvoor kun je gewoon naar een basisziekenhuis. Als daar blijkt dat je een hele complexe operatie nodig hebt, kun je worden doorverwezen naar een academisch ziekenhuis. "

Coöperatie VGZ spreekt de bevindingen van de NPCF tegen en zegt dat binnen haar budgetpolis voor vrijwel alle behandelingen wél contracten zijn afgesloten met de academische ziekenhuizen.

)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden