NPCF: gegevens oude EPD niet langer gebruiken

Beeld ANP

Na 1 januari mogen patiëntengegevens alleen worden uitgewisseld als daar expliciet toestemming voor gegeven wordt. Dit benadrukt patiëntenfederatie NPCF woensdag nogmaals in een brief aan de Kamer.

NPCF pleit er zelfs voor om nog te wachten met de landelijke invoering van het systeem totdat patiënten zelf kunnen bepalen welke zorgverlener welke gegevens kan inzien en totdat de mogelijkheid bestaat dat ze automatisch op de hoogte worden gebracht als iemand hun gegevens heeft ingezien. Eerder zei VZVZ dat die mogelijkheid er waarschijnlijk medio 2013 komt.

De NPCF vindt ook dat de voorlichting over het nieuwe epd nog te wensen overlaat, waardoor mensen niet de juiste informatie hebben om hun keuze op te baseren.

Binnen VZVZ werken apotheken, huisartsen, ziekenhuizen en ook de NPCF samen aan het nieuwe elektronische patiëntendossier. De bedoeling van dit systeem is dat gegevens van patiënten alleen mogen worden uitgewisseld als die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven.

De gegevens van ongeveer 1 miljoen mensen worden momenteel al gebruikt in de zogenaamde koplopersgroep. Dat zijn mensen uit Twente en Nijmegen en mensen die klant zijn bij bepaalde apothekersgroepen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat tijdens de overgangsperiode van een jaar de gegevens uit deze groep nog beschikbaar zouden zijn. Die overgangsperiode loopt tot eind dit jaar.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden