Novib snijdt vet van de botten

Novib staat voor een omvangrijke reorganisatie. Volgend jaar komt de hulporganisatie 1,1 miljoen euro tekort; 24 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

In een brief aan de medewerkers stelt de directie dat de fondsenwerving in 2004 en 2005 is achtergebleven bij de begroting. Volgend jaar moet de Novib tevens substantiële bedragen uittrekken voor het 50-jarig bestaan. Dat jubileum wordt aangegrepen om de naam te wijzigen. Novib maakt deel uit van de internationale koepel Oxfam, en die naam moet volgend jaar ook in Nederland gevoerd gaan worden. De nieuwe naam luidt Oxfam Novib.

Uit vergelijkend onderzoek blijkt dat de Novib, als het gaat om personeel dat niet direct betrokken is bij de uitvoering van projecten, ruimer in zijn jas zit dan collega's Cordaid en Hivos. Dat vet op de botten moet nu worden weggesneden.

De directie stelt dat het niet alleen gaat om een bezuinigingsoperatie, maar ook om een cultuuromslag. Er wordt in de brief aan het personeel gesproken over ,,rondzingende discussies en moeite om genomen beslissingen te accepteren''. Er wordt te veel tijd aan overleg besteed en langs elkaar heen gewerkt. Processen worden daardoor langdradig en te duur. De directie stelt dat de medewerkers ook geregeld klagen dat processen te ingewikkeld zijn.

Teneinde de organisatie slagvaardiger te maken, worden kleine afdelingen samengevoegd, met verlies van arbeidsplaatsen. In de brief aan het personeel wordt gerept over 24 medewerkers (op een totaal van 335) van wie het dienstverband wordt beëindigd (6) of niet wordt verlengd (18). Tevens geldt voor een aantal afdelingen een vacaturestop.

Volgens Jan Bouke Wijbrandi, directeur campagne van de Novib, moet de reorganisatie gezien worden als een nieuwe afstemming van doelen en middelen. Hij kan zich goed voorstellen dat personeel dat ,,graag bij de Novib werkt, liever een verlenging van het contract had gezien en nu dus teleurgesteld is''.

Een van de redenen voor het gat in de begroting is de teruglopende opbrengst van de fondsenwerving. Zo haalde de Novib in 2002 nog 12 procent meer op dan in het jaar ervoor. Dat daalde naar 2 procent dit jaar. Begin dit jaar werd 200 miljoen opgehaald voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië, mogelijk later dit jaar gevolgd door een hand op de knip. Veel hulporganisaties zien de groei afnemen. Morgen raadpleegt FNV-bond AbvaKabo de leden over de reorganisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden