Novib-personeel ontevreden over slagkracht en leiding

Het personeel van de Novib, 's lands bekendstehulporganisatie, is ontevreden over de directie. De eigen organisatie is daarbij volgens de medewerkers niet goedopgewassen tegen de concurrenten in de sector.

Dat blijkt uit een uitgelekt onderzoek dat TNS Nipo onder hetpersoneel heeft gehouden. Het personeel verwijt de directieweinig zicht te hebben op wat er op de werkvloer gebeurt.Signalen worden door leidinggevenden niet goed opgepakt. Tenaanzien van het anti-discriminatiebeleid dat de Novib voert zijnaanzienlijke verslechteringen te melden. Letterlijk staat in hetonderzoek dat het ,,afblaffen significant is gestegen“.Medewerkers voelen zich op grond van hun positie in deorganisatie gediscrimineerd. Dat gevoel is dusdanig gestegen datde onderzoekers de directie aanbevelen actie te ondernemen.

In het algemeen is de Novib-medewerker - in totaal hebben 226van de 310 werknemers de vragenlijst ingevuld - tevreden met zijnwerk, maar ontevreden over de wijze van overleg.

Novib-directeur Jan Bouke Wijbrandi is verbaasd over deuitslagen maar neemt ze ,,zeer serieus''. Hij wil geen commentaargeven op details uit het onderzoek dat in het bezit is van Trouw,omdat hij komende week de uitslagen eerst met de medewerkers wilbespreken. De Novib, die geheel drijft op donateurs en geldkrijgt uit de begroting van Ontwikkelingssamenwerking, is bezigmet een reorganisatie.

Uit een vergeljking van scores met andere internationaleorganisatie concludeert TNS Nipo dat de binding met de eigenorganisatie bij Novib te laag is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden