Nova Zembla

© FOTO KOOS DIJKSTERHUIS. Duisternis in Nova Zembla.

De televisieserie 'Frozen Planet' heb ik nog niet gezien. De natuurseries van David Attenborough zijn onovertroffen, daar niet van. Ik kijk weinig tv, te weinig misschien. Jammer, want ik houd van de ijzige lucht, de huid prikkelende kou, het strijklicht van de Noordpool. Daarom leek de film 'Nova Zembla' me wel wat.

Naar de film ga ik best vaak. Maar zou dat niet weer zo'n overgeacteerde draak van een polderfilm zijn? Sylvain Ephimenco duwde me over de streep met zijn enthousiaste column. Met zoon van negen toog ik naar de bioscoop. Mooie beelden van zeilschip, klippen, zee, zon en ijs. Goed geacteerd wel, al waren de verzonnen verhaallijntjes om het historische avontuur spannender te maken (blaag wordt held, thuis blijft meisje op hem wachten) zo voorspelbaar, dat zoon en ik erbij knikkebolden.

Ik schrok weer wakker van de gekkigheden. Onderweg halen ze op een rotsig eilandje een nest van zeevogels leeg, vermoedelijk kleine alken, in de film papegaaiduikers genoemd. Een kuikentje gaat mee aan boord, wordt opgevoed en groeit op tot tamme kraai. In de zomer staan kapitein en jonge held 's nachts aan dek. Dat het op de Noordelijke IJszee zo weinig waait dat een waxinelichtje niet eens flakkert, à la. Maar dat het stikdonker is, is absurd. Dat de jonge held wijsneuzig de sterren aanwijst en Orion herkent, is helemaal wonderbaarlijk. Orion is alleen 's winters te zien, verschijnt bij ons pas in oktober en daarginds nog later. De overwintering geschiedt overigens wel in het donker, maar in juni is opeens de zon weer terug en het ijs als bij toverslag gesmolten. Het gezelschap vaart opgewekt terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden