Nova: wat veranderde er nou eigenlijk?

Wat blijft er nog over van de vernieuwing van de tv-rubriek 'Nova' na het vertrek van de presentatoren Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk?

Vorige week verliet Rottenberg kwaad de redactie van 'Nova', omdat hij niet de talkshow mocht maken die hem voor ogen stond. Reportages waren volgens hem niet nodig en dus kon en passant ook de 'Nova'-redactie geminimaliseerd worden. Rottenberg meldde zich ziek en hij is dat ook echt: een oude, slepende ziekte steekt weer de kop op. Maar na herstel zal hij niet terugkeren.

Ook Rottenbergs kompaan en medepresentator Van Nieuwkerk heeft zich ziek gemeld. Hij wilde eigenlijk hetzelfde als Rottenberg: een talkshow met publiek erbij à la het verkiezingsprogramma 'Nederland kiest'. Toch was hij na het vertrek van Rottenberg aanvankelijk bereid te blijven. Hij presenteerde nog één keer, maar meldde zich daarna alsnog ziek, na felle kritiek van de redactie. Van Nieuwkerk heeft een advocaat in de arm genomen. Een woordvoerder van de NPS sluit niet uit dat hij toch nog terugkeert.

Negen maanden geleden lekte uit dat de nieuwe hoofdredacteur Rick Rensen het oude 'Nova' radicaal op de schop wilde nemen en dat hij daarvoor ook nieuwe presentatoren in de arm wilde nemen. De zittende presentatoren -Rob Trip, Margriet Vroomans en Kees Driehuis- voelden zich geschoffeerd en pakten hun biezen. In de maanden daarna formeerde Rensen twee nieuwe presentatieteams: de duo's Van Nieuwkerk/

Rottenberg en Jeroen Pauw/Clairy Polak. Zij zouden zorgen voor levendiger gesprekken, meer persoonlijk gericht. Nieuwsitems zouden vanuit verschillende invalshoeken worden uitgediept: via correspondenten, reportages en studiogesprekken.

Na alle gedoe zal de kijker zich afvragen: wat is er nou, behalve het decor, eigenlijk veranderd ten opzichte van vroeger? De overgebleven presentatoren doen hun werk weer in hun eentje. En de interviews hebben nog niet dat baldadige dat Rensen in het vooruitzicht had gesteld.

Rensen kreeg van de redactie deze week het vertrouwen, maar zijn positie is er niet sterker op geworden. De NPS-woordvoerder verzekert dat de vernieuwing nog steeds op de agenda staat. Rensen gaat nu op zoek naar een nieuwe presentator, om de duo-presentatie in ere te herstellen.

Ondertussen blijft de vraag: wat is vorig jaar met Rottenberg/Van Nieuwkerk eigenlijk precies afgesproken? Zijn gemaakte afspraken met hen niet nagekomen? Of wilden zij zelf plotseling van de gemaakte afspraken af, nadat zij de smaak van de talkshow te pakken hadden gekregen? Alleen de betrokkenen zelf kunnen die vragen beantwoorden, maar zij zwijgen als het graf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden