',Nou, de tuin is een ravage hoor'

Morgen begint-ie weer: de Home and Garden Fair op landgoed Beeckestein in Velsen Zuid. Dit tuinevenement, dat in vijf dagen tijd meer dan zestigduizend bezoekers trekt, is meteen het begin van een seizoen vol tuinbeurzen, country fairs, open tuinen en plantenmarkten.

De honger naar vooral meubilair en accessoires voor balkon, tuin of patio lijkt niet te stillen. Voor het aankleden van de buitenkamer zijn planten en struiken niet langer genoeg. Potten, manden, tafels, hanging baskets, beelden, banken en antiek zijn onontbeerlijk. Voor een volledig aanbod op dit gebied moet je op de Home and Garden Fair zijn (12 t/m 16 mei, toegang ¿25,-). Aangevuurd door het jaarlijks groeiende succes van dit evenement heeft de organisator, Beatrix Kleuver van het tijdschrift Home and Garden, al een nieuwe beurs in petto.

Speciaal voor mensen die gegrepen zijn door het ruige buitenleven en de Beeckestein fair eigenlijk iets te tam vinden, is er dit najaar de Country Living Fair (10-12 sept.). Ook weer tegen de achtergrond van een fraai buiten - Huis de Voorst in Eefde - richt deze beurs zich vooral op mensen die in hun vrije tijd in de weer zijn met honden en paarden, of zelfs als amateur boer varkens, kippen en schapen houden. Huis de Voorst, waar de nieuwe beurs zal worden gehouden, verwacht veel van het nieuwe evenement. De verhuurder van de loatie is niet bang dat zijn tuin na afloop van de beurs één grote stukgetrapte bende is. “Een kwestie van goede afspraken maken”, zegt Pim de Kaper, die het huis huurt van de Stichting Gelderse Kastelen. “Het is wel zaak dat er suppoosten rondlopen die een beetje op het gedrag van de mensen toezien.” Het verhuren van het monumentale pand voor feesten en partijen stelt Kaper in staat zelf een deel van het huis te bewonen en er tevens 'een boterham aan over te houden'. De tuinen worden met mooi weer wel eens bij een feest betrokken, maar waren nog nog niet eerder terrein voor een grote beurs. “De vroegere bewoners van Huis de Voorst zijn, zoals veel landeigenaren, halverwege de vorige eeuw overgestapt van de bewerkelijke Franse tuin met buxushaagjes, op de Engelse landschapstuin die minder duur in onderhoud is. Zo'n tuin schrikt niet van een paar duizend bezoekers.”

GEEN GRAS MEER

Hoe ervaren andere landgoedeigenaren de run op hun tuin, die een beurs of fair nu eemaal met zich meebrengt?

“Nou, de tuin is een ravage hoor”, zegt de verhuurder van Huize 't Laar Ommen (Summerfair, 24 t/m 27 mei, toegang ¿15,-). “Vorig jaar hadden we eerst veel regen, en toen kwamen al de standhouders met hun auto's over het terrein. Na afloop van de beurs hadden we geen gras meer over. Dan zaaien we natuurlijk wel opnieuw in, maar als het weer een beetje tegen zit, is het gazon het volgend voorjaar nog niet helemaal hersteld. En toch doen we het dit jaar weer. Natuurlijk, het is een schitterende ontwikkeling voor landhuizen, deze trend in fairs. Een bron van inkomsten die we allemaal hard nodig hebben om de boel te onderhouden. Maar als je een echt mooie tuin hebt moet je er nooit aan beginnen.”

Ook in Kasteel Huis Doorn (Country Fair, 12 t/m 15 sept. toegang ¿15,-) zijn ze blij met de extra inkomsten. Het kasteel krijgt jaarlijks geld van het rijk voor onderhoud, maar iets extra's, zoals de restauratie en reconstructie van de tuin, zou zonder een Country Fair op zich laten wachten. Nu hoopt men straks het park museaal te betrekken bij het kasteel dat tegenwoordig museum is. Een rosarium dat in de loop der jaren verwaarloosd en zo goed als verdwenen is, wordt 'opgegraven' en met hulp van oude beplantingsschema's wordt de rozentuin in oude luister hersteld. Conservator Verroen hoopt ook het voorgazon en de terrassen te kunnen herstellen, want 'dan wordt het uitzicht van binnen naar buiten straks zoals keizer Wilhelm II het begin deze eeuw gezien moet hebben'. Over rommel in de tuin na de beurs maakt hij zich geen zorgen: “De dames van De Eerlijcke Heerlijckheid, die de fair organiseren, pakken het goed aan. Ze liepen vorig jaar nog dagen daarna papiertjes te prikken.”

In Slot Zeist (Trend & Traditie, 24 t/m/27 mei, toegang ¿15,-) zijn ze voorzichtig met het verhuren van de tuin. Toch stelden ze vorig jaar hun hekken open voor twee fairs, waaronder de Residence beurs die meer dan 20.000 bezoekers trok. “Wij stellen voorwaarden”, zegt men in Zeist. “Het gras mag niet belopen worden en tenten moeten op het grind staan. Bij het Loo hebben we gezien hoe de auto's met slecht weer in het gras stonden te soppen... wij hebben een duidelijke parkeerplaats en als die vol is verwijzen we bezoekers keurig naar elders. Het scheelt enorm als mensen entree moeten betalen, dan krijg je alleen echt geïnteresseerden en die zijn vanzelf voorzichtiger.”

Op landgoed Bingerden in Angerlo alles liever dan een beurs of fair in de tuin. Dat past niet bij het karakter van het familiebedrijf. Schrikbeeld is een gazon vol stalletjes met prullen voor in de tuin, met nagemaakt antiek... “Nee, het gaat ons om de tuin”, zegt de eigenaresse van het landgoed. Daarom mogen op Bingerden van 14 t/m 16 juni wel voor het eerst de Internationale kwekerijdagen plaatsvinden. Ook een hele organisatie, maar dat kan de tuin makkelijk hebben. “Op de open dagen, die wij twee weekends per jaar houden, komen wel 2500 bezoekers. Keurige mensen, zijn dat. Ik vind na afloop hooguit een papiertje weggepropt in een gieter.” Zijn de inkomsten voor Bingerden van ondergeschikt belang? Beslist niet, zegt de gastvrouw voor tuinliefhebbers: “Neem alleen al het eenvoudige grasmaaien. Daar huren wij een hoveniersbedrijf voor in, dat eens per week een hele dag bezig is met maaien. Wij hadden al een mooie tuin, maar door de extra inkomsten hebben wij, zoals mijn man zegt, van een zwartwit-foto een kleurenfoto kunnen maken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden