Notarissen Ploum berispt om transactie in Panama Papers

Het kantoor van Ploum Lodder Princen, sinds februari kortweg 'Ploum'.  Beeld anp
Het kantoor van Ploum Lodder Princen, sinds februari kortweg 'Ploum'.Beeld anp

Twee notarissen van Ploum die meewerkten aan een schijnconstructie zijn hiervoor berispt. De zaak kwam aan het licht na publicaties over de Panama Papers.

Redactie

Notarissen van Ploum in Rotterdam hadden niet mogen meewerken aan de nepverkoop van een verzekeringskantoor in Ecuador. Dit blijkt uit een nog niet gepubliceerd tuchtrechtelijk vonnis van de Kamer van het Notariaat in Den Bosch dat openbaar is gemaakt door de website Advocatie.nl.

Door die schijnconstructie kon de verzekeraar via een omweg geld overmaken vanuit Brits Anguilla naar Ecuador, waardoor het strenge eisen voor internationale transacties kon omzeilen. Notaris Stan Commissaris en de bij de deal betrokken kandidaat-notaris zijn door de tuchtrechter berispt omdat ze ernstig tekort zijn geschoten in hun rol van 'poortwachter'.

Op 6 april 2016 schreven het Financieele Dagblad en Trouw op basis van de zogeheten Panama Papers gedetailleerd over een aantal internationale constructies die waren opgezet voor buitenlandse bedrijven en vermogende particulieren. Daarbij speelden belastingadvies- en trustkantoor Infintax en notariskantoor Ploum Lodder Princen, sinds februari Ploum, een belangrijke rol.

Melding

Naar aanleiding van deze publicaties deed de toenmalige bestuursvoorzitter Stan Commissaris bij de autoriteiten alsnog melding van een ongebruikelijke transactie. Verder besloot hij zijn functie als bestuursvoorzitter neer te leggen en het Bureau Financieel Toezicht (BFT) te vragen om een onderzoek binnen de afdeling notariaat. In totaal onderzocht het BFT vijf dossiers. Een van deze dossiers is voorgelegd aan de tuchtrechter.

In de tuchtrechtprocedure erkenden de notarissen dat zij enkele mails en Powerpoint-slides niet goed hadden bekeken, de Kamer voor het Notariaat rekent ze dit ernstig aan. Van hen mag een hoge mate van zorgvuldigheid worden verwacht. Daar staat tegenover dat de notarissen direct na de publicaties het BFT hebben ingeschakeld en dat Ploum een reeks maatregelen heeft getroffen om herhaling te voorkomen.

Bestuursvoorzitter Rutger Ploum spreekt van een 'duidelijke uitspraak'. Reden om niet in hoger beroep te gaan. 'We hebben een externe compliance officer aangesteld en doen geen zaken meer met trustkantoren.' (FD, TROUW)

Lees ook: Bedrijf achter Panama Papers houdt ermee op

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden