Notarissen mogen niet onbeperkt stunten

AMSTERDAM - De tuchtrechter in Amsterdam heeft notarissen tot de orde geroepen die stuntten met de prijs van erfpachtconversies in Rotterdam. De notarissen gaven flinke kortingen als de cliënten niet in persoon verschenen, maar bij volmacht.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) diende een klacht in bij de rechtbank. Voorzitter A. Heering reageerde gisteren tevreden op de uitspraak. ,,Notarissen moeten kwaliteit bieden. Door bij volmacht te verschijnen, krijgen de cliënten kwalitatief mindere dienstverlening.''

Volgens de KNB heeft de rechter met zijn uitspraak de grenzen van het vrije ondernemerschap aangegeven. Notarissen mogen met prijsverlagingen niet bewust bevorderen dat mensen genoegen nemen met mindere kwaliteit.

De rechter heeft geen maatregelen verbonden aan de uitspraak. En volmachten mogen op zich wel, maar dan moet de klant daartoe het initiatief nemen en niet het notariskantoor.

Notarissen zoeken naar grenzen, nu de markt is veranderd. Ook raken steeds meer notarissen in financiële problemen. Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) becijferde recent dat 89 van de 1400 notarissen in Nederland moeilijkheden hebben. Vorig jaar telde het BFT er 52. Bij zes van de 89 notarissen staat het voortbestaan van hun praktijk op de tocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden