Notaris vastgoedfraude moet tonnen betalen

null Beeld anp
Beeld anp

Voormalig notaris Jan Carel K. (51) uit Aerdenhout moet de Nederlandse staat 500.000 euro betalen vanwege zijn rol in de vastgoedfraudezaak Klimop. Dit bepaalde de rechtbank in Haarlem maandag. Het Openbaar Ministerie (OM) had een bedrag van ruim 6 ton geëist.

K. was de 'huisnotaris' van de organisatie die miljoenen euro's winst maakte met de omvangrijke vastgoedfraude rond het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. In het zogeheten Klimop-onderzoek kreeg K. eind 2012 voor zijn aandeel 5 maanden celstraf opgelegd, onder meer voor witwassen en het niet melden van ongebruikelijke transacties.

Het OM vorderde het bedrag van K. in een zogeheten ontnemingsprocedure, die apart van de strafzaak tegen hem was aangespannen. K. wordt 'geplukt' vanwege de verdiensten die hij incasseerde door mee te werken aan criminele transacties. In ruil voor hoge declaraties stalde hij miljoenen euro's op zijn zogenoemde derdenrekening.

'Volstekt kritiekloos'
Medio vorig jaar zette de tuchtrechter hem hiervoor al uit zijn ambt. De rechter vond het ontoelaatbaar hoe K. zich bij verschillende transacties 'volstrekt kritiekloos' had opgesteld, 'zonder de betrokken partijen kritisch en indringend te vragen naar de herkomst van het geld'.

In de ontnemingszaak matigde de rechtbank de eis van het OM omdat een deel van het geld door afspraken over het verdelen van winsten zeer waarschijnlijk naar het andere lid van de maatschap vloeide waaraan hij als notaris was verbonden. K. had daar zelf geen profijt van. De rechtbank benadrukte dat de maatschap niets met de activiteiten van K. te maken had.

De fraude rond het Bouwfonds en Philips Pensioenfonds kwam in 2007 aan het licht. Hoofdverdachte en voormalig Bouwfonds-directeur Jan van V. werd voor zijn aandeel begin 2012 veroordeeld tot 4 jaar cel. Zowel K. als Van V. heeft bij het gerechtshof in Amsterdam beroep aangetekend tegen de straf. Die procedures lopen nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden