Nostalgisch kunstwerk uit de jaren dertig

Dit keer geen schilderij of beeld in deze rubriek, maar een gebouw: 't Hooge Huys in Alkmaar. De Vereniging Hendrick de Keyser kocht dit markante bouwwerk om het veilig te stellen voor de toekomst. Deze vereniging zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur door ze aan te kopen, te restaureren en te verhuren. Inclusief deze aanwinst bezit de vereniging nu 398 panden, waaronder grachtenhuizen, boerderijen, villa's, buitenplaatsen en raadhuizen, verspreid over 101 plaatsen. De collectie geeft een representatief beeld van de Nederlandse architectuur- en interieurgeschiedenis.

Het verzekeringsgebouw 't Hooge Huys is een mooi voorbeeld van het traditionalisme uit de jaren dertig van de afgelopen eeuw. Grote delen van het originele kantoorinterieur zijn bewaard gebleven en wat er niet meer is, kan hersteld worden. Tegeltableaus, glas-in-loodramen, beeldhouwwerk, betimmeringen, deuren, plafonds, meubilair en lampen vormen een gesamtkunstwerk uit 1930-1931. Architect A.J. Kropholler (1881-1973) ontwierp het geheel in de stijl die zo kenmerkend is voor zijn werk. Voor deze architect waren oude architectuurstijlen en de Hollandse baksteentraditie belangrijke inspiratiebronnen.

In zijn raadhuizen, kerken, kantoren en villa's duiken veelvuldig monumentale (trap)gevels, steile zadeldaken, baksteen en natuursteen op. Kropholler moest niets hebben van het moderne functionalisme. Daarbij wordt de vorm van een gebouw bepaald door de functie die het moet vervullen; ornamenten en monumentaliteit zijn uit den boze.

Nadat er decennia lang steeds moderner is gebouwd in Nederland, is er in de architectuur nu weer een stroming met een duidelijke hang naar oude bouwstijlen. In diverse gemeenten verrezen de afgelopen jaren zogenoemde retro-wijken.

De Vereniging Hendrick de Keyser heeft 't Hooge Huys gekocht met steun van de BankGiro Loterij. De vereniging verwierf onlangs ook een door architect Gerrit Rietveld ontworpen vakantiehuis in Petten. Het gaat om het zomerhuis van de familie Brandt Corstius.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden