Nostalgisch eerbetoon blijft dun verhaal

HANS NAUTA

Dark Shadows
Regie: Tim Burton. Met Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter. In 69 bioscopen.

Opvallend aan regisseur Tim Burton, liefhebber van gotische sprookjes, is dat hij enerzijds een rijke fantasie heeft en anderzijds niet bang is zichzelf te herhalen. Hij houdt vast aan zijn smaak, misschien vanuit het besef dat ook in traditionele sprookjes bekende motieven terugkeren.

Het geeft daarom niet dat 'Dark Shadows' met dezelfde mistige havenbeelden opent als zijn musical 'Sweeney Todd'. Dat de bomen waartussen een betoverde vrouw naar de afgrond wordt geleid, even begeesterd voelen als uit het bos 'Sleepy Hollow'. Of dat je vanzelf aan de schaarhanden van Edward Scissorhands denkt, wanneer haar geliefde Barnabas in een vampier verandert en zijn scherpgenagelde klauwen bekijkt. Al in de eerste minuten komen al die herkenbare elementen voorbij.

Jammerlijk is wel dat het verhaal vervolgens zo dun is. 'Dark Shadow' is gebaseerd op een Amerikaanse televisie-serie uit de jaren zestig, die anders dan 'Bewitched' en 'The Adams Family' een dagelijkse soap was. Johnny Depp was toen al gefascineerd door de bleke Barnabas, een rol van Jonathan Frid, en speelt nu zelf de hypnotiserende vampier.

In deze filmbewerking van die wat beperkende formule ontsnapt hij in 1972 uit zijn graf, bloeddorstig na twee eeuwen gevangenschap, en verwondert zich over de moderne tijd. Alleen de wraakzuchtige heks wier hart hij ooit gebroken heeft, herkent hem. Zijn familieleden, onder wie mater familias Michelle Pfeijffer, verklaren zijn vreemde gedrag uit zijn Engelse afkomst.

Terwijl iedereen opzichtig zijn best doet om excentriek te zijn, overstijgt 'Dark Shadows' niet het nostalgische eerbetoon. Grappig is de scène waarin Barnabas een goed gesprek voert met wat hippies, en dat rocker Alice Cooper in deze lugubere seventies-setting moeiteloos zichzelf speelt. Maar de duistere komedie wordt niet echt komisch, en door de vergeefse humor niet erg duister.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden