Opinie

Nostalgie in musical-dvd's

Zoals het nu hip is terug te verlangen naar de 'fatsoenlijker' jaren vijftig, was het in de jaren vijftig juist hip om te verlangen naar de roaring twenties.

Dat vertellen scriptschrijvers Betty Comden en Adolph Green in de documentaire over musical-producent annex liedjesschrijver Arthur Freed, die als extra is opgenomen op de jubileum-dvd-uitgave van MGM's meest vermaarde musical: 'Singin' in the Rain' (1952).

Comden en Green kregen van Arthur Freed de opdracht een musical te schrijven over dat wildere tijdperk en ze kwamen op het lumineuze idee hun film te situeren achter de schermen in Hollywood en alleen liedjes te gebruiken uit bestaande filmmusicals van toen. De filmsetting gaf aan de zang- en dansnummers een aangenaam, zij het artificieel, kader en de muziek was meteen vertrouwd.

Nostalgie waait met alle winden mee. En musicalliefde komt in golven. Dat blijkt uit de commentaren op deze rijk gevulde jubileum;-uitgave. In de jaren zestig was het gedaan met het succes van MGM. Grinnikend vertelt componist André Previn hoe de ook door hem innig bewonderde Freed uiteindelijk strandde in het ver-musicaliseren van Jack Kerouacs 'The Subterraneans'.

De beat generation liet zich niet vangen in feestelijke choreografietjes en hoofdrolspeelster Leslie Caron was eerder een nuffig wit ballettiepje dan de zwarte vrije meid uit de roman. Pas later zou men ook in musicals een weg weten te vinden uit die jaren-vijftig-zoetheid, zoals in 'Cabaret' of 'Hair'.

Anno 1952 moest de musical evenwel nog een feest zijn en een feest is 'Singin in the Rain'. Een uitzinnige jubel zelfs, die je beter smaakt naarmate je ouder wordt.

,,Ok, fine'', antwoordde Gene Kelly op de vraag of hij in zijn eentje het finale-nummer uit 'The Hollywood Revue' (1929) over zou kunnen doen. Men hakte speciale gaten in de stoep, er waren vele droge repetities en er heeft nooit meer iemand spontaner in plassen gestampt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden