NOS-voorzitter André van der Louw: dit is een te grof middel

Van onze mediaredactie HILVERSUM - Zowel de omroepverenigingen als de NOS zijn tegen de gisteren gepubliceerde aanbeveling van de commissie-Ververs dat verkiezingen voortaan de verdeling van zendtijd tussen de omroepen zullen bepalen.

Ververs vindt dat de publieke omroep dichter bij de burger moet staan en vindt vierjaarlijkse verkiezingen daarbij een goed middel. In uiterst diplomatieke bewoordingen sprak NOS-voorzitter André van der Louw gisteren zijn waardering uit voor het werk van de commissie die gisteren haar advies over de toekomst van de publieke omroep na het jaar 2000 presenteerde.

Maar omroepverkiezingen wijst de NOS af, Van der Louw noemde dat een 'te grof middel'. Hij onderschrijft de conclusie dat er drie televisiezenders en vijf radiostations worden gehandhaafd. Van der Louw: “Als je dan ziet wat ons in de discussie de afgelopen maanden boven het hoofd heeft gehangen. Er werd gesproken van een publieke omroep zonder reclame en van het afstoten van een zender.”

De NOS wil wel meewerken aan alternatieven voor de omroepverkiezingen, bij voorbeeld door meer waarde te hechten aan kijkcijfers. De NOS is minder te spreken over de manier waarin in het advies van de commissie wordt omgesprongen met de kleine zendgemachtigden. Voor hen is in de nieuwe opzet geen plaats meer. Ook wil de NOS dat het monopolie op de programmagegevens bij de omroepen blijft.

Volgens de NOS liggen de auteursrechten van die gegevens bij de omroepen. Volgens Ververs moet een lidmaatschap van een omroepvereniging worden losgekoppeld van het abonnement op een tv-gids. De commissie acht dat uit de tijd.

Ook de ondernemingsraad van de Wereldomroep die gehalveerd moet worden, is verbijsterd. Anderhalf jaar geleden werd de Wereldomroep al geconfronteerd met een grote reorganisatie. Zowel de NOS als VPRO noemen de passage over de bevoegdheden over de zenderindeling in het rapport ronduit onduidelijk. Daarover zou een onafhankelijke programmaraad moeten beslissen. Maar in die programmaraad zitten ook vertegenwoordigers van de omroepen.

Directeur Huib Boermans van de Holland Media Groep uitte kritiek op het rapport omdat het geen fundamentele verandering voorstelt.

- Meer nieuws op pagina 3 - Zie ook het commentaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden