NOS-nieuws 'betrouwbaarst'

Het NOS-Journaal wordt door 90 procent van de bevolking als betrouwbaar gezien. RTL Nieuws scoort twintig procent lager. De betrouwbaarheid van het SBS 6-nieuws schommelt rond de 55 procent.

Dat blijkt uit de jaarlijkse peiling van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS onder ruim 600 Nederlanders. Het onderzoek is eind vorig jaar gehouden, toen het SBS 6-nieuwsprogramma nog 'Actienieuws' heette.

Een derde van de Nederlanders vindt het NOS-Journaal de belangrijkste nieuwsbron, 70 procent vindt de presentatie goed. Bij RTL is dat 58 procent en bij SBS 6 44.

Te moeilijk zijn de drie nieuwsbulletins uiterst zelden. Slechts twee op de honderd mensen heeft daar problemen mee. De woordkeus van het NOS-Journaal wordt wel als moeilijker gezien dan die van het RTL- of SBS 6-nieuws. Te veel sensatie treft slechts een enkeling (vijf procent) aan in het NOS-Journaal. Afwijkend is het oordeel over het SBS-nieuws. Zo'n 37 procent van de ondervraagden treft daar 'te veel sensatie' in aan. Het SBS-programma wordt door veel kijkers beschouwd als een onvolwaardige nieuwsrubriek.

Nog steeds trekt het NOS-Journaal van acht uur met anderhalf miljoen de meeste kijkers. Een half uur eerder is RTL-Nieuws goed voor 900 000 kijkers. SBS 6 komt niet verder dan 320 000 belangstellenden. Wel weet die zender relatief veel jonge kijkers te bereiken: 16 procent van de groep tussen 13 en 19 jaar. SBS 6 weet slechts zes procent van de kijkers van 50 jaar en ouder te boeien. Van de oudere kijkers stemt 44 procent af op het NOS-Journaal. Van de jongeren kiest 8 procent voor het nieuws van de publieke omroep.

Bijna acht op de tien Nederlanders vindt dat ook aandacht besteed mag worden aan minder belangrijke nieuwtjes, zaken die 'leuk zijn om te weten'. Tien procent meent dat het nieuws zich moet beperken tot de feiten, 81 procent wil ook achtergronden horen. Een op de vier kijkers stelt de komst van een Nederlandse nieuwszender - vergelijkbaar met CNN of BBC Worldservice - op prijs. Vooral jongeren hebben daar behoefte aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden