NOS geeft dansers een groter publiek

Van onze mediaredactie Met de tweede 'Avond van de Nederlandse dans' wil de NOS dansprodukties die kwalitatief van een hoog niveau zijn, maar om diverse redenen tot nu toe niet of nauwelijks aan bod komen op televisie, onder de aandacht brengen van een breed publiek.

In samenwerking met het Theater aan het Vrijthof in Maastricht zond de NOS vorig seizoen de eerste 'Avond van de Nederlandse dans' uit, met de intentie van dit programma van meerdere gezelschappen een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Dankzij het Stimuleringsfonds Culturele Omroepprodukties is dat voorlopig gelukt.

Vanavond zijn choreografieën te zien van Krzystof Pastor, Itzik Galili, Paul Selwyn Norton en Ted Brandsen en een deel uit 'Reizigers' van Het Folkloristisch Danstheater.

Niet alleen de organisatoren en het publiek, maar ook de dansers en choreografen zijn zeer te spreken over het initiatief. De 'ontmoeting' met elkaar op één podium en tijdens één avond is voor hen van groot belang. De sfeer en het onderling contact tussen alle betrokkenen was inspirerend en enthousiast.

Net als vorig jaar is gekozen voor zo recent mogelijk werk. Een van de belangrijkste criteria was of het betreffende ballet enerzijds een goed beeld geeft van de huidige ontwikkelingen in de dans en aderzijds beschouwd kan worden als een kenmerkend voorbeeld van het werk c.q. de ontwikkeling van een choreograaf. Daarbij moest de schijn van 'de béste produkties' zoveel mogelijk vermeden worden.

Ook het danstalent van de toekomst wordt onder de aandacht van het grote publiek gebracht. Ted Brandsen maakte daarvoor een nieuwe choreografie van zeven à acht minuten voor een aantalk studenten uit de hoogste klassen van de Nederlandse dansopleidingen. Het is een ensemblestuk op muziek van Philip Glass met zestien mensen geworden: tien meisjes en zes jongens die volgend jaar afstuderen.

Avond van de Nederlandse dans, 20.28-21.54 uur, Ned. 3.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden