NOS en VPRO doen rechtstreeks verslag van Auschwitz-herdenking

Van onze mediaredactie HILVERSUM - De NOS doet van tien voor tien vanmorgen tot ongeveer één uur via Nederland 3 rechtstreeks verslag van de internationale herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau door de Russen, vandaag precies vijftig jaar geleden. Een groot aantal staatshoofden, regeringsleiders en winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede zal daarbij aanwezig zijn. Namens Nederland nemen koningin Beatrix en prins Claus deel aan de plechtigheden.

Op het officiële programma staan onder meer een wandeling van de gasten naar de Dodenmuur, een toespraak van de Poolse president Walesa en een kranslegging. De herdenking wordt vervolgd in Birkenau, waar ook kransen zullen worden gelegd. Daarna zijn er toespraken van baron M. Goldstein (voorzitter van het Internationale Auschwitz Comité), de heer Ryniak (gevangene nr. 31), generaal Petrenko (Russische bevrijder van het kamp). Elie Wiesel (schrijver en Nobelprijswinnaar), Eizar Weisman (president van Israël) en Lech Walesa. Verslaggevers ter plaatse zijn Maria Henneman, Joost Middelhoff en Tim Dekkers.

In de studio in Hilversum praat Henny Stoel onder anderen met Anita Löwenhardt, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, en Saul Wasserman, een Nederlandse overlevende uit het mannenkamp. Daarnaast zendt de NOS twee korte documentaires uit. In 'Eva Schloss', gemaakt door Tim Dekkers, keert deze overlevende uit het vrouwenkamp (en vroeger buurmeisje en vriendinnetje van Anne Frank) samen met haar man voor het eerst terug naar Auschwitz-Birkenau. Vijftig jaar geleden kwam ze op het perron door een verkleedtruc aan de 'goede' kant van de geselecteerden te staan. Ze moest van haar moeder een hoed en een lange mantel aandoen, waardoor ze er veel ouder uitzag dan vijftien jaar. Veel van haar leeftijdgenoten gingen rechtstreeks naar de gaskamer, omdat ze te jong zouden zijn om te werken. Eva Schloss ziet nu weer de barak waar ze acht maanden heeft doorgebracht, het wc-blok waar ze door de kampbewaarders werd geslagen, het crematorium dat zij elke dag rook. En ze concludeert verdrietig bij het monument voor de slachtoffers dat de wereld niets heeft geleerd van de verschrikkingen in Auschwitz.

De moeder van Eva Schloss trouwde na de oorlog met Otto Frank, de vader van Anne. Eva (65) woont sinds kort in Londen weer samen met haar moeder (89). Ze heeft er een antiekwinkel en vertelt schoolkinderen over haar ervaringen. Het door haarzelf geschreven boek 'Eva Schloss, herinneringen van een joods meisje 1938-1945' is in een groot aantal landen verschenen.

De tweede documentaire, gemaakt door Kees Hin en Hans Fels van Belbo Productions, laat zien dat Auschwitz op enkele ogenblikken van het dagelijks leven lag, midden in de wereld en niet ergens weggestopt. De makers willen aantonen “hoe dicht Auschwitz bij ons ligt en hoezeer Auschwitz contrasteert met wat normaal is. We weten nu zoveel van onze geschiedenis dat we ervoor moeten zorgen dat we kunnen blijven leven in het besef dat het gruwelijkste samen gaat met het normaalste geluk zonder dat ze elkaar opheffen”.

De VPRO-radio is van negen tot twaalf uur (Radio 1) eveneens 'live' aanwezig bij de herdenkingsplechtigheden. Het verslag van Fred Stroobants zal afgewisseld worden met korte reportages en beschouwende bijdragen van Geert Mak. In de studio spreken Karen de Bok en Jan Donkers met de politicoloog I. Lipschits, schrijver van 'Onbestelbaar', een brief aan zijn in Auschwitz omgekomen moeder, de schrijver Marcel Möring en Dirk Mulder, directeur van het herinneringscentrum Westerbork.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden