NOS-debat is belediging voor provinciale kiezer

Eerst waaide de Friese vlag aan flarden, daarna explodeerde de Utrechtse Dom en ten slotte verdronk Limburg in zijn eigen löss. ,,De provinciale kiezer is de verliezer”, concludeerde Volkskrant-commentator Martin Sommer na het verkiezingsdebat van de NOS. ,,Het ging over de Eerste Kamer en hoe die zo snel mogelijk het kabinet moet wegkrijgen, maar dat is niet de opdracht van de Senaat en daar draait het niet om op 2 maart.”

Mede-commentator Syp Wynia (Elsevier) zat er niet zo mee. ,,De provincie speelt in de beleving van de meeste kiezers geen rol”, sprak hij in ’Nieuwsuur’. Logisch, als je het nooit over de provincie hebt, zal ook haar taak altijd vaag blijven. Trouw berichtte maandag over de doorzetfunctie van Gedeputeerde Staten: als gemeenten blijven hakketakken, forceert het provinciehuis een besluit. Aardig onderwerp voor een verkiezingsdebat, lijkt mij, maar dat blijkt een vergissing. We kregen te horen dat het kabinetsbeleid door moet gaan (’dus stem VVD’), de regering stabiliteit nodig heeft (’dus stem CDA’) of moet worden bijgestuurd (D66). Marleen Barth (PvdA) spoelde in één ruk alle twaalf provincies door het toilet met de opmerking ’dat het er natuurlijk vooral om gaat via de provinciale verkiezingen een linkse meerderheid te krijgen in de Senaat’.

Niettemin kwam Barth het best uit de verf. Ze had, zoals Wynia constateerde, haar eigen agenda die ze steeds herhaalde. Aardig was haar oneliner dat Loek Hermans (VVD) voor Sinterklaas speelt, zonder ooit van eerlijk delen te hebben gehoord. Een sociaal-democratische variatie op het verwijt dat Wiegel PvdA-leider Den Uyl in de jaren zeventig maakte: ,,Sinterklaas bestaat, en hij zit dáár!” Alleen was toen de reactie vanuit de zaal veel heviger. Roger van Boxtel (D66) bestond het zelfs om applaus te vragen van het matte publiek.

Hermans (VVD) lag het meest onder vuur, maar echt vlammen ging het deze avond niet. Nieuwkomer Machiel de Graaf (PVV) hield zich vrij rustig en hamerde op het vertrouwde aambeeld: hoofddoekjes zijn een teken van vrouwenonderdrukking en daarom taboe. Eén keer leek het spannend te worden toen Elco Brinkman (CDA) het aan de stok kreeg met zijn christelijke collega Roel Kuiper (CU) over het van bed lichten van illegale vreemdelingen en hun helpers. ,,We houden geen razzia’s”, riep Brinkman met stemverheffing. Voor het overige was het vooral het gebruikelijke ja-nee-spelletje. Van Boxtel: ,,Dit kabinet gaat honderd miljoen bezuinigen op onderwijs.” Hermans: ,,Nee, hoor, we schuiven alleen maar wat met budgetten.” Afgezien van het negeren van de provincie, wat word je hier als kijker wijzer van? Dit soort oneigenlijke tv-debatten – er volgen tot 2 maart nog een paar – vergroot alleen maar de kloof tussen kiezer en gekozene. Het zou beter zijn als de publieke omroep het provinciale debat overliet aan de regionale zenders. Met provinciale kopstukken en provinciale kiezers. En zonder beelden van de start van de VVD-campagne, zoals bij ’Pauw & Witteman’ vertoond: Rutte en Schultz van Hagen juichen over 130 kilometer op de snelweg. Dat maximum geldt vast niet voor de provinciale weg in Hellevoetsluis. En daarover gaat het uiteindelijk wel op 2 maart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden