North Sea thuis

J.McLean (Triloka 188), R.McLean (Triloka 203 195), Bley/Swallow (Watt/24)(Distributie: Via); Hargrove (RCA 01241 63154); Ibrahim (Tiptoe/Ekapa 88815;Dureco); Tracey (Blue Note CDP 0 7777 80696;EMI). Yellowjackets (GRP 96892; BMG); Steps Ahead (NYC 6001)

Ook zoon Rene McLean speelt mee; hij leverde zes van de tien composities en zijn spel op tenor-, alt- en sopraansaxofoon mag er zijn. Vooral vader en zoon in duet klinkt erg gaaf.

Rene maakte zelf 'In African Eyes'; in het voetspoor van de Zuidafrikaanse koperblazer Hugh Masekela, die op een paar nummers meewerkt, zoekt Rene een spannende mix tussen conventionele jazz en Afrikaanse volksmuziek. Goede voorbeelden zijn 'Africa Sondela' en het Afrikaanse 'Kilimanjaro'.

Trompettist Roy Hargrove, zondag op het festival, verkiest een aanzienlijk gematigder koers op zijn live opgenomen kwintet-cd 'Of Kindred Souls'. Hoewel de cd is opgedragen aan Dizzy Gillespie, heeft diens brede muzikale erfenis weinig van doen met Hargrove's conservatieve, op de bop uit de jaren vijftig gebaseerde muziek. Zij klinkt niettemin als een klok, met voorbeeldig spel van alle musici.

Pianist Abdullah Ibrahim, zondag op het festival, schreef de muziek voor de film 'S'en fout la mort' (ofwel 'No Fear, No Die', de titel van de cd). De muziek heeft niet de typische achtergrond-functie van zoveel soundtracks, maar verraadt juist de klasse van het legendarische Davis-album 'L'ascenseur pour l' chafaud'.

De 65-jarige Engelse pianist Stan Tracey is in eigen land een grootheid, maar het belang van zijn muziek overschrijdt de Britse grenzen. Met hetzelfde octet, waarmee hij vrijdag speelt, maakte hij de voortreffelijke cd 'Portraits Plus'. De 'portretten' zijn hommages aan Sonny Rollins, Duke Ellington, Thelonious Monk en Gil Evans. In zijn arrangementen buit hij optimaal de kwaliteiten uit van zijn musici. Trombonist Malcolm Griffiths en saxofonist Art Themen imponeren met grootse solo's.

De Canadese pianiste Carla Bley treedt vrijdag op met haar Very Big Carla Bley Band. Lid van die groep is ook basgitarist Steve Swallow. Met Swallow maakte Bley eerder de cd 'Duets' en onlangs de fraaie opvolger 'Go Together'. Bley's composities hebben de van haar bekende vervreemdende melancholie. Die van Swallow zijn even onbestemd. 'Go Together' bevat heerlijk ontspannende muziek, waarin twee musici prachtig samenspel laten horen.

Het Festival schenkt ruim aandacht aan diverse vormen van fusion-muziek. Zaterdag treden de fusiongroepen Steps Ahead en de Yellowjackets op in de Statenhal. Steps Ahead is de groep van vibrafonist Mike Mainieri die op 'Yin Yang' een elektronische variant bespeelt, waardoor de muziek een eigentijdse toon krijgt. Zij swingt buitengewoon, met snelle breaks en overgangen. Saxofonist Bendik levert het mooiste nummer, het fascinerende 'Okapi'.Vergeleken met Steps Ahead verwerken de Yellowjackets meer invloeden uit tropische oorden. Op de cd 'Like A River' verlenen vooral de bijdragen van gastpercussionist Nana Vasconcelos de muziek een exotisch karakter. Anders dan Steps Ahead zoeken de Yellowjackets het niet in flitsende muziek, maar krijgen in een lichtvoetige aanpak ook details de ruimte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden