North Sea Jazz naar Rotterdam

Na bijna dertig jaar vertrekt het North Sea Jazz Festival uit Den Haag. Vanaf 2006 wordt de evenementenhal Ahoy' in Rotterdam de plek voor het jaarlijkse hoogtepunt op het gebied van jazzmuziek. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het festival voor het Nederlands Congres Centrum in Den Haag te behouden, maar dat is niet gelukt, al wil festivaldirecteur T. van den Hoek de realiteit nog niet helemaal onder ogen zien. Hij ziet nog een minieme kans van '1 procent' dat het festival toch in Den Haag kan blijven.

kunstredactie

Het festival moet verhuizen omdat de Statenhal verdwijnt. Op die plek moet na de zomer van 2005 het nieuwe hoofdkwartier komen voor Europol, de Europese politie-organisatie. Bij deze operatie gaan ook de Van Goghzaal en Mondriaanzaal verloren en mogelijk moet ook het amfitheater wijken. Het Congrescentrum is dan te klein voor de tienduizenden bezoekers van het jazzfestival.

Directeur Jos van der Vegt van Ahoy' is blij met de keuze voor Rotterdam. De contracten zijn nog niet getekend, maar volgens de gemeente staat de komst van de jazzcoryfeeën naar Rotterdam vast. De keuze voor Ahoy' is onder meer ingegeven door de reputatie van dit complex als 'muziektempel'. Bovendien bieden de hallen een variatie aan mogelijkheden. Ook heeft Rotterdam zichzelf meteen aangeboden, toen duidelijk werd dat North Sea Jazz op zoek moest naar een nieuw onderdak. De directie van Ahoy' heeft het festival voor tien jaar ruimte gegarandeerd.

De 29ste editie van het festival begint op 9 juli. North Sea Jazz heeft sinds enkele jaren ook 'dependances' in het buitenland, in Capetown en Londen. Een uitstapje naar Katar, in juni van dit jaar, gaat waarschijnlijk niet door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden