North Sea Jazz Festival

Morgen begint de 24ste editie van het North Sea Jazz Festival in de vele zalen van het Haagse Congresgebouw. Daaraan vooraf gaat vanavond het North Sea Jazzgala met optredens van de groepen van zanger Al Jarreau en pianist Danilo Perez. Een beknopte keuze uit het programma. Vrijdag: Al Jarreau, Chick Corea, Ladysmith Black Mambazo, Roy Hargrove, BB King, Henry Threadgill, Max Roach-solo en Wim Mertens. Zaterdag: Duke Ellington's Cotton Club Revue, Dianne Reeves, Wilson Pickett, Al Green, Dr. John, Geri Allen en Cecil Taylor. Zondag: Abbey Lincoln, Elvis Costello, Pat Metheny, David Murray, Joe Zawinul, Youssou N'Dour en Bob James.

Aantrekkelijk zijn enkele themaprogramma's. Vrijdag zijn dat: Ol'That Jazz (Rein de Graaf, The Dirty Dozen, Cees Slinger e.a.), Talents deserving wider recognition (waaronder Trompettiste Ingrid Jensen en vibrafonist Stefon Harris met altist Greg Osby!). Zaterdag: Kick some jazz (de groepen van de slagwerkers Max Roach, Louie Bellson, Elvin Jones en Al Foster), Verve Night (Badi Assad, Danilo Perez, Regina Carter, Michiel Borstlap), French Impro (Sophia Domancich, Yves Robert, Henri Texier, Louis Sclavis). Zondag: Legends of Vocal Jazz (Marlena Shaw, Rita Reys en Helen Merrill), Klezmer meets jazz (Elliott Sharp, Anthony Coleman e.a.) en World Sounds (Marc Ribot y los Cubanos Postizos, Dino Saluzzi, Ernest Ranglin e.a.).

Informatie: telefonisch (070/3548000) en Internet (www.northseajazz.nl).

Julidans

Nog tot en met volgende week zaterdag vindt in Amsterdam het festival Julidans plaats. Vanavond DV8 met 'The happiest day of my life' (over de wondere wereld van het vreemdgaan in Halifax) en Compagnie José Besprosvany met 'Soirée duos (o.a. werk van Forsythe en Maguy Marin). Verder de komende dagen: Blok & Steel, Wim Vandekeybus (zowel met zijn eigen groep Ultima Vez als in een combinatie met Jan Fabre), Ed Wubbe samen met Valerie Preston-Dunlop, Diane Elshout/Frank Hündeler, Michael Clark Company en Cie. Marie Chouinard. Kaarten: 020/6242311.

Concertmuziek

Het War Requiem van Benjamin Britten zomaar als Robeco Zomerconcert vanavond in het Amsterdams Concertgebouw doet vreemd aan, maar tegen de achtergrond van de oorlogsbeelden in en rond Kosovo is de compositie uit 1962 op teksten van de Latijnse dodenmis en gedichten van Wilfried Owen van het oorlogsfront in 1918, hoogst actueel. De uitvoering onder leiding van Claus Peter Flor brengt het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en solisten waarbij Roberta Alexander, tezamen.

Mozart Driedaagse heet het serietje binnen de Robeco Zomerconcerten in het Concertgebouw op 9, 10 en 11 juli onder leiding van Ton Koopman die zijn Radio Kamerorkest leidt en er wisselende solisten bij heeft; interessant wordt zeker de samenwerking met Andreas Staier op fortepiano, zaterdagavond in twee pianoconcerten, KV 107 (in feite drie sonates van Johann Christian Bach door de negenjarige Mozart als oefening tot pianoconcert bewerkt tijdens zijn verblijf in Den Haag) en het volwaardige KV 459.

Hartmut Haenchen heeft zich net ontworsteld aan de families der Goden, Nibelungen en Wülsungen in Wagners 'Ring', of hij stort zich op de familie Bach. Met zijn virtuoos spelend Berlijnse kamerorkest vernoemd naar Carl Philip Emmanuel brengt hij op 12 juli in het Amsterdams Concertgebouw als Robeco-concert muziek van Wilhelm Friedemann, Carl Philip en vader J.S.

Don Giovanni, wie kent hem niet sinds Mozart hem muzikaal portretteerde. Op 13 juli verleidt hij in de Robeco-serie weer vrouwen en krijgt hij lik op stuk op het podium van het Concertgebouw in een semi-scènische uitvoering door een ensemble van jonge zangers (o.a. Brian Davis en Johannes Mannov) en instrumentalisten (European Sinfonietta) onder leiding van Vincent de Kort.

Holland Music Sessions heet een internationale zomerschool voor musici tot en met 14 augusts met als centrum Bergen in Noord-Holland, en concerten in Bergen (Ruïnekerk; vrijwel dagelijks), Alkmaar (Grote Laurenskerk; op vrijdagavond) en Amsterdam (Concertgebouw; op donderdag). Ook masterclasses zijn openbaar toegankelijk zoals op 8 juli om 18.00 uur in de kleine zaal Amsterdams Concertgebouw door Cristina Deutekom. Info: 072/5821300.

Orgel

Bernard Haas houdt van onconventionele wegen door de orgelmuziek. Voor zijn concert op 14 juli in de Grote Laurenskerk te Alkmaar om 20.00 uur heeft deze 35-jarige Duitse musicus enkele opmerkelijke achttiende-eeuwse bewerkingen geprogrammeerd van orkeststukken van Corelli en Hündel. Dat past in zijn opzet om het orgel ook in andere dan kerkelijke muziek te laten spreken; van zijn hand zijn bijvoorbeeld bewerkingen van symfonieën van Bruckner en 'Le sacre du printemps' van Stravinsky. Op 14 juli houdt hij zich bij de zeventiende en achttiende eeuw onder het motto 'Van Sweelinck tot Hündel'.

Theater

Panorama v/d eeuw. Op het Forteiland IJmuiden in de monding van het Noordzeekanaal presenteren regisseur Rieks Swarte en zijn Firma-acteurs een museaal-theatrale speurtocht door de eeuw. De nissen en kamers van het fort zijn volgepropt met opgerakelde voorvallen, vergeelde sketches, vergane gesprekken, verdwenen geluiden, uitgestorven spelletjes en vergeten geuren. Ook zeer aanbevolen voor kinderen (zondags tevens matinee). T/m 24 juli. Kaarten en plattegrond via AUB Uitlijn 0900 0191. Vertrek boot in de IJmuidense Vissershaven is aanvang voorstelling. Wie de boot mist, mist de voorstelling. Stevige schoenen aan, trui mee.

Fin de saison. Maatschappij Discordia speelt t/m 18 juli het jaarlijkse fin de saison, dit keer onder de titel 'The Way of the World' naar de comedy of manners van William Congreve. Samen met 't Barre Land en De Republiek steeds wisselende voorstellingen in de Transformatorzolder op het Amsterdamse Westergasterrein. 8 t/m 10 en 14 t/m 18 juli de slotvoorstelling 'The Way of the World' met muziek na. Inlichtingen en reservering: 020/6271999.

Theater na water. In de havens van het Zuiderzeegebied speelt Theater na water de familievoorstelling 'Sirene' naar Hans Christan Andersens sprookje 'De kleine zeemeermin'. Steeds om 16.00 en 19.00 uur, 8 t/m 10 juli Festival Almere/sluis Weerwater, 12 en 13 Almere Haven, 15 en 16 Huizen, 18 en 19 juli haven WSV Durgerdam.

Literatuur

Bredevoort. Op zaterdag 10 juli vindt in Bredevoort de jaarlijkse boekenmarkt voor particulieren plaats. Het hele stadje is die dag, tussen 10.00 en 17.00 uur bezaaid met boekenkraampjes. Op zaterdag 17 juli en 21 augustus zijn in Bredevoort de gebruikelijke 'derde zaterdag-markten' en op 28 augustus is er een grote internationale boekenmarkt met ongeveer 160 kramen. Info: 0543/452380.

Velodroom. Nu de Tour de France weer in volle gang is, is het moment aangebroken de achtergronden van de wielersport in de Vlaamse literatuur, journalistiek, beeldende kunst, affiches en striptekeningen te gaan bestuderen. In het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven, Minderbroederstraat 22 in Antwerpen is de tentoonstelling 'Velodroom. Wielersport en cultuur' te bezichtigen van dinsdag t/m zaterdag tussen 10 en 17 uur. Info: 0032/32325580.

Jeugd

Brandweermannen is een geweldig geestige voorstelling over het heldhaftige leven in de brandweerkazerne. Het toneelschap B & D heeft deze voorstelling van Wederzijds terecht in reprise genomen, met de originele cast. Een buitenkans voor liefhebbers van snelle slapstick en originele humor.

Te zien t/m 11 juli als familievoorstelling in de Werktheatertent, Zuiderpark in Den Haag. Informatie: 033/4654577.

Poppentheater Frank Kooman speelt sympathieke, muzikale poppenvoorstellingen, waarin dieren de hoofdrol spelen. IJsco de IJsbeer, Max de Mol en Egel Punaise zijn te zien op 10 en 14 juli in het Poppentheater, Frankenstraat 66, Den Haag. De liedjes uit de voorstellingen zijn onlangs uitgebracht op de cd 'Kooman's'. Informatie: 070/3559305.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden