North Carolina wekt ergernis met 'toilet-wet' voor transgenders

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Deutsche Bank heeft zijn uitbreidingsplannen in North Carolina voorlopig gestaakt. Reden daarvoor is de omstreden wet voor transgenders die onlangs door de Amerikaanse staat werd aangenomen. De wet verplicht mensen die als man geboren zijn maar nu als vrouw door het leven gaan, toch het mannentoilet te gebruiken.

Redactie

John Cryan, de Britse topman van Deutsche Bank, nam vandaag nadrukkelijk afstand van de wet en zei dat die verdere investeringen in de Amerikaanse staat blokkeert. "Wij nemen onze belofte serieus om een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt."

Bij een softwarecentrum van Deutsche Bank in Cary, in North Carolina, werken ongeveer negenhonderd mensen. Daar zouden het komende jaar 250 banen bijkomen, maar dat plan verdwijnt nu dus in de prullenbak.

Deutsche Bank is niet het enige bedrijf dat moeite heeft met de nieuwe wet. Eerder trok PayPal uit protest al plannen voor een nieuw kantoor in Charlotte terug. Ook Bruce Springsteen heeft geen zin meer om North Carolina aan te doen voor een concert, zoals aanvankelijk op zijn planning stond. Hij noemde de wet een 'poging de vooruitgang die is geboekt op het gebied van mensenrechten ongedaan te maken'.

Privacy en etiquette
Dat ziet de gouverneur, die de wet vorige maand ondertekende, anders. Volgens hem wordt met de nieuwe wet 'een inbreuk op de fundamentele privacy en etiquette voorkomen'.

Die inbreuk dreigde te worden gepleegd door de stad Charlotte, die een anti-discriminatieverordening had aangenomen die 1 april moest ingaan. In heel North-Carolina mogen scholen en bedrijven niet discrimineren op basis van huidskleur, afkomst of godsdienst, maar homo's en transgenders hebben die bescherming niet. Net als veel andere steden in de VS is Charlotte een progressieve enclave in een staat waar de meerderheid conservatief is, dus wilde de stad die bescherming binnen de eigen grenzen wel regelen.

Daar steekt North Carolina nu een stokje voor: de nieuwe wet verbiedt gemeenten zo'n eigen beleid af te kondigen. En regelt dus meteen maar expliciet hoe het moet met het toiletbezoek en het gebruik van kleedkamers. Pas als een transgender helemaal van geslacht is veranderd, en het geboortebewijs heeft laten corrigeren, mag zij of hij in het toilet van eigen voorkeur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden