recept

Normandische karbonades met een scheutje Calvados

Beeld Thinkstock

Roerig heten de zestiger jaren van de vorige eeuw: kabouters kwamen tot leven, er was flowerpower en blote mevrouwen. Nederland ontwaakte ook culinair gezien, uitgenodigd door werkjes met verleidelijke titels als 'In de Franse, Hongaarse, Italiaanse ... Lekkerbek'. Om te proeven hoe dat in zijn werk ging, hier uit de Franse editie: côtes de porc aux pommes.

Het recept is een beetje bijgewerkt op gezag van Institut Regional de la Qualité Agroalimentaire de Normandie. In de Lekkerbek was er geen sprake van calvados, want ja, dat is een gevaarlijk drankje en drugs waren er al genoeg. Natuurlijk weten Fransen dat ook wel, maar de mens houdt ervan om langs het randje te scheren.

Ingrediënten voor 2:

2 eetl. braadboter
2 ribkabonades
peper, zout
2 goudrenetten in 4 parten
1 potje witte bonen (uitlekgewicht 240 g)
4 bosuitjes
125 ml slagroom
2 eetl. calvados of brandewijn

De boter verhitten in een koekenpan, de karbonades met peper en zout bestrooid aan weerskanten dichtschroeien, vervolgens 4 minuten per kant bakken. Uit de pan nemen.

De appelparten met de grofgesneden uitjes schuddend lichtbruin bakken in de braadboter. Slagroom erover, uitgelekte bonen erbij, plus het vlees. Doorwarmen onder deksel. Vlak voor serveren de calvados over de appels. Drank: Pinot noir of cider

Menusuggestie

Vooraf:
Rettichsalade. Geschilde rettich grof raspen. Met wat zout bestrooien. Kwartier laten staan, uitknijpen. Mengen met kleingesneden pekelvlees en mayonaise waardoorheen schepje mierikswortel uit een potje. Serveren op blaadjes sla.

Na:
Kaneelcrème. 2 bladen gelatine weken in ruim koud water. Van 250 ml vanillevla 2 eetlepels met 1 afgestreken eetlepel gemalen kaneel verwarmen. Van het vuur af de uitgeknepen gelatine erin oplossen. Mengen met de overige vla. Iets laten opstijven in de koelkast. Dan 4 eetlepels met suiker stijfgeklopte slagroom erdoor scheppen. Overdoen in 2 coupes. Verder laten opstijven in de koelkast. Serveren met een dotje room bovenop en een vleugje kaneel.

Meer recepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden