'Normale' intocht onder strenge politieregie

Maassluis vierde de intocht van Sinterklaas zaterdag met een noodverordening. En zijn zwarte collega werd preventief verwijderd.

Vermoedelijk is hij bij iemand uit het centrum van Maassluis blijven slapen, want hoe heeft Patrick Mathurin anders de strakke politie-cordons kunnen doorbreken? De rasta-Sint deint vrolijk mee op de blaasmuziek, langs het publiek dat zaterdag staat opgesteld op de kade van De Kolk. Met een brede lach deelt hij rode en witte rozen uit en kleumende ouders gniffelen om zijn ludieke protest. Ze willen zelfs mét hun kinderen met de zwarte Sinterklaas op de foto. Hij komt, zo zegt hij, voor een feest met liefde en vriendschap'. En: "Samen komen we er wel uit."

Maar dan loopt hij ter hoogte van meubelmakerij De Zingende Zaag plotseling toch tegen een forse politieman in burger aan, die hem maant rustig maar gestaag dit feest te verlaten. Geüniformeerde agenten op de fiets maken duidelijk dat doorlopen echt geen optie is. Waarop Patrick Mathurin zich omkeert, en nog wat rozen slijt aan moeders die er al eerder een kregen. Dan gaat de brug open, en glijdt de boeg van de pakjesboot het centrum binnen. De fluit gaat, een enorme stoomwolk leidt even de aandacht af. De zwarte Sint is definitief van het toneel verdwenen, en het podium vrij voor de witte.

Twintigduizend mensen staan deze zaterdag langs de Hoogstraat, het Zuidvliet en de Prinsekade, voor de nationale intocht van Sinterklaas die live op televisie wordt uitgezonden. Zijn gezelschap dat toch nog voornamelijk bestaat uit pikzwarte Pieten, wordt trots welkom geheten door burgemeester Edo Haan van Maassluis, die de boodschap van premier Rutte van afgelopen vrijdag goed in zijn oren heeft geknoopt. Het moet vooral een 'Doe 'ns normaal-intocht' worden. Dat lijkt het ook, voor het oog van de camera's of met de blik van een kind. Maar aan de achterkant van dit decor vindt een nauwgezette veiligheidsoperatie plaats.

'Maassluis zet zich schrap voor de Sint', heeft Teletekst aangekondigd, en inderdaad, bij station Vlaardingen-West speurt de politie al de trein af naar verdachte bezoekers. Op het perron van Maassluis zelf, staat een linie mobiele eenheid met wapenstok die vooral relationeel profileert. Ouders met kinderen kunnen zo doorlopen, mannen en vrouwen die alleen komen worden persoonlijk aangesproken, om hun identiteitskaart gevraagd en in de tas gekeken. Een speciale noodverordening maakt dit allemaal mogelijk. Pal vóór het station staan twee lege stadsbussen klaar die demonstranten moeten afvoeren.

Op weg naar het festivalterrein gaat het publiek nog eens langs twee controlelinies van de politie, terwijl enorme vrachtwagens met laadklep het begin van de kaden afsluiten en zo voorkomen dat auto's op de menigte kunnen inrijden. Daarna volgen nog eens de veel besproken 'poortjes' die uit louter dranghekken blijken te bestaan, maar waar opnieuw persoonlijke aandacht is voor de bezoekers. In de steegjes staat politie te paard opgesteld, met daarachter weer de busjes van de ME. Speciale aanhoudingseenheden in burger, maar toch altijd zo goed herkenbaar, houden zich op in de menigte.

Pas na afloop van de festiviteiten maakt de politie bekend dat vlakbij de plek waar Sint voet aan wal zette, een man is aangehouden die messen bij zich had. Eenmaal op het bureau vonden agenten nog een kapmes in zijn tas. Het bleek achteraf een bouwvakker te zijn geweest op weg naar een klus. Extreem-rechtse demonstranten hadden vergunning voor hun betoging vóór zwarte Piet en waren door burgemeester Haan in een soort kooi langs de route geplaatst. Demonstranten tégen zwarte Piet zagen zo'n behandeling niet zitten, en wilden onaangekondigd protesteren. De politie hield ter hoogte van Rotterdam echter hun bussen tegen, waarna ze hun protest in Rotterdam wilden voortzetten. Omdat ze daarvoor geen vergunning hadden, zijn een kleine tweehonderd demonstranten aangehouden. Ze waren gisteren weer vrij, op één na.

Burgemeester Haan spreekt na afloop van een 'goed verlopen' evenement, of 'heel normaal' zoals de premier eerder hoopte. Zo mogen de volwassenen er tegen aan kijken. Maar dat geldt niet voor de 6-jarige Timo uit Vlaardingen en zijn 8-jarige zusje Rosie, die met rode konen in de trein naar huis zitten. Voor hen was deze intocht helemaal niet normaal, maar juist heel bijzonder. Ze kregen beiden een hand van de Sint. Hij gloeit nog na.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden