Noren zien tien kilometer als verspilling van energie

Buitenlandse concurrentie legt zich neer bij Nederlandse suprematie op langste afstand

SOTSJI - Wordt in Sotsji de tien kilometer ten grave gedragen, of is er nog toekomst voor de langste afstand in het mannenschaatsen? Feit is dat het onderdeel al een poosje onder vuur ligt en dat die situatie gisteren niet beter werd nadat de Rus Ivan Skobrev, de Noren Harvard Bokko en Sverre Lunde Pedersen en de al niet fitte Fransman Alexis Contin zich afmeldden voor de laatste individuele afstand. De Noren bereiden zich liever in alle rust voor op de ploegenachtervolging, liet bondscoach Jarle Pedersen weten. Bokko noemde de tien kilometer, die vanmiddag op het programma staat, 'verspilling van energie'.

Daarmee verloor de afstand een deel van zijn glans. De Nederlandse dominantie op de tien kilometer is zo groot dat op voorhand opnieuw een oranje podium wordt verwacht. Met Sven Kramer, Bob de Jong en Jorrit Bergsma zijn de grootste favorieten voor het goud wel genoemd. De Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee en de Belg Bart Swings kunnen de tien ook aan, maar lijken kansloos voor de hoofdprijs. Lang werd gefluisterd dat ook Lee ¿ na de foute wissel van Kramer in Vancouver winnaar van goud ¿ zou afzeggen. Zijn coach Kevin Crockett ontzenuwde dat bericht echter: "Hij gaat voor een medaille."

Lee was de enige die zich vooraf en bij monde van zijn coach nog enigszins competitief opstelde. De Noren legden zich op voorhand al neer bij de suprematie van de oranjerijders. Bokko was het meest uitgesproken. Waarom rijden als je geen kans maakt? "We liggen meer dan dertig seconden achter op de Nederlanders. Ik hou van de tien kilometer, maar ik we kunnen onze energie beter sparen voor de ploegenachtervolging. Dat is voor ons wel een kans op een medaille, de tien al lang niet meer."

In Noorwegen werd het bericht over de afmelding van de Noorse stayers met ontzetting ontvangen. Vooral Johann-Olaf Koss, in 1994 in Lillehammer winnaar van de afstand, reageerde in de Noorse pers woedend. Hij snapt niet dat zijn langgenoten zich zonder competitie neerleggen bij de overheersing van de Nederlanders. Voormalig olympisch kampioen Gianni Romme: "Noorwegen heeft een lange traditie op de tien kilometer. Met Geir Karlstad en Koss hebben ze goede stayers gehad. Het is zonde dat ze er niet om willen rijden. Het is niet goed om de handdoek al van tevoren te gooien."

Kramer, in Sotsji favoriet voor een nieuwe olympische medaille, zocht gisteren naar woorden om de Noorse afmelding te duiden. Hij begreep de beslissing van de Noren wel. "Ik heb mezelf ook afgemeld voor de 1500 meter om later in het toernooi beter te zijn op de tien kilometer. Wie ben ik dan om hier nu iets van te vinden. Het maakt me ook niet zo veel uit. Ik had geen rekening met ze gehouden. Ik zie dit als een vorm van onmacht van ze: ze zijn gewoon niet goed genoeg. Het gaat op de tien tussen Jorrit, Bob, misschien Swings, Lee en mij. Dat weten die Noren ook wel."

Die smalle top spreekt niet in het voordeel van de tien kilometer, die al langer als saai en voorspelbaar wordt gezien. Schaatsbond KNSB pleitte eerder dit jaar al voor veranderingen van de sport, te beginnen bij het EK allround. In de toekomstvisie 'Van podium tot podium' stuurt de bond aan om de tien op toekomstige EK's te vervangen door de drie kilometer. Daarmee zouden die allroundtoernooien competitiever worden. Ook klinken er geluiden om de tien kilometer op de Winterspelen te vervangen door de zogenaamde 'massastart', waarin een groot aantal schaatsers tegelijk in de baan komen en op die manier, zoals in het marathonschaatsen strijden om goud, zilver en brons.

Romme ziet er niets in. Hij zou graag zien dat de tien kilometer op het programma blijft. Dat de huidige versie gedevalueerd is door alle afzeggingen, ziet hij ook niet. "Om de medailles wordt nog steeds hard gereden hoor, vergis je niet. Die medaille wordt niet weggegeven. De schaatssport zou eens goed moeten kijken naar het skiën. Daar worden wél nieuwe onderdelen aan het programma toegevoegd, zonder dat de traditionele disciplines worden afgeschaft. Zo zou het in het schaatsen ook moeten gaan: vernieuwen zonder dat de klassieke afstanden verdwijnen. Dat is lastig. Vraag mij niet naar het hoe, want ik heb geen idee."

Kramer - Lee in slotrit
Sven Kramer komt vanmiddag op de olympische tien kilometer in de zevende en laatste rit in actie. Hij neemt het op tegen titelverdediger Lee Seung-hoon. Dat is gisteren door loting bepaald. Jorrit Bergsma, de grootste concurrent van Kramer, schaatst in het zesde paar tegen de Belg Bart Swings. Bob de Jong, de derde Nederlander op de langste afstand, is samen met de Duitser Alexej Baumgartner in de vijfde race ingedeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden