Noren ruimen 2200 wilde rendieren

Rendiergeweien op de Noordkaap, Noorwegen.Beeld Wikimedia Commons

Om verspreiding van een voor Europa nieuwe, dodelijke ziekte onder herten te voorkomen, schiet Noorwegen ruim tweeduizend wilde rendieren af, in de zuidelijke regio Nordfjella.

Het gaat om de ziekte chronic wasting disease (CWD), die tot voor kort alleen in Noord-Amerika voorkwam. Vorig jaar april werd de ziekte voor het eerst in Europa ontdekt, bij een eland in Noorwegen, en later ook bij een wild rendier.

Prionziekte

CWD is een zogeheten prionziekte, net als bijvoorbeeld BSE (gekkekoeienziekte) en tast het zenuwstelsel en de hersenen aan. Zieke dieren vallen snel af, krijgen coördinatie- problemen en sterven.

BSE wordt verantwoordelijk gehouden voor een variant op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een voor mensen dodelijke hersenziekte. Het is in Amerika, waar de ziekte al in 1967 werd vastgesteld, vooralsnog niet bewezen dat met CDW geïnfecteerde herten ook koeien of mensen kunnen besmetten. Toch wordt afgeraden om het vlees van zieke dieren te eten.

Angst

Hoe de ziekte zich verspreidt en in Noorwegen kwam, is onbekend. De angst is nu groot dat ook de vele tienduizenden ‘tamme’ rendieren besmet raken die door de Samen, de oorspronkelijke bewoners van Scandinavië, als vee gehouden worden. Net als de herten en elanden waar de Noren zo graag op jagen.

Omdat rendieren, ook de tamme, grote afstanden afleggen is de angst groot dat de ziekte zich snel over heel Noorwegen uitrolt en de grens over gaat. Niet uitgesloten wordt dat CWD ook de Hardangervidda heeft bereikt, een enorme hoogvlakte in het zuiden van Noorwegen waar meer dan tienduizend wilde rendieren voorkomen.

Rendierhouders spreken van een ‘nationale crisis’ en betreuren dat nu pas actie wordt ondernomen. De massaslachting die nu wordt voorbereid, vindt plaats in Nordfjella, een gebied van drieduizend vierkante kilometer in het zuiden van Noorwegen. Er leefde daar afgelopen winter een roedel van 2200 exemplaren en bij drie is de ziekte vastgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden